Radar

Beslut om sjukersättning har snabbats upp – riskerar sinkas igen

Andreas Pettersson

Väntetiderna för bidrag är ovanligt långa hos Försäkringskassan, men sjukersättningen utgör ett undantag. Där är handläggningstiderna kortare än för ett år sedan.
— Men vi befarar att det kan vända, säger Andreas Pettersson, områdeschef.

Handläggningstiden för beslut om bland annat sjukpenning och bostadsbidrag är längre i dag än för ett år sedan, vilket Syre skrev om för några dagar sedan.

Orsaken är färre personal och minskade resurser hos Försäkringskassan, uppger myndigheten till Sveriges radio som var först med nyheten.

Men vad gäller sjukersättning ser utvecklingen annorlunda ut, erfar Syre. Här har väntetiderna kortats.

För drygt ett år sedan var handläggningstiderna för sjukersättning, tidigare kallat förtidspension, runt sju månader. Numera ligger de på runt fem månader, enligt Försäkringskassans hemsida.

— Vi har jobbat ganska hårt med att få bort köer och komma i balans. Förra året hade vi också lånat ut personal till andra delar av myndigheten som vi sedan fick tillbaka, säger Andreas Pettersson, områdeschef för avdelningen för funktionsnedsättning FVV Väst på Försäkringskassan.

Men den positiva utvecklingen kan komma att vända. Framöver riskerar väntetiderna på beslut om sjukersättning bli längre, uppger han.

— Vi befarar att de kan öka igen i slutet av året eller i nästa år.

Orsaken är just det minskade statsbidraget från regeringen och färre personal. Enligt Andreas Pettersson är de numera runt 1700 färre anställda på hela myndigheten än förra året.

Majoriteten av dem som ansöker om sjukersättning lever antingen på sjukpenning eller kommunens försörjningsstöd, tidigare kallat socialbidrag.

— Det är aldrig positivt att behöva vänta. Det är inte önskvärt, varken för oss eller dem, säger Andreas Pettersson.

Sjukersättning

Sjukersättning är en ersättning för personer som troligen aldrig kommer att kunna arbeta på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning. För att få sjukersättning ska alla möjligheter till rehabilitering ha prövats utan att arbetsförmågan har förbättrats.

Sjukersättning kan ges på deltid om personen har viss arbetsförmåga.

Den som får sjukersättning kan ha rätt till bostadstillägg.

Försäkringskassan

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV