Radar · Politik

Folklistan-kandidat deltog på högerextrema möten

Peder Blohm Bokenhielm, nu aktuell med Folklistan, lämnade Moderaterna 2022 och dömdes 2023 för penningtvätt, en dom som sedan ändrades till penningtvättförseelse.

Bränsleupprorets grundare Peder Blohm Bokenhielm, som kandiderar för Folklistan i EU-valet, har vid flera tillfällen medverkat i sammanhang kopplat till högerextrema Nätverket, rapporterar Expo.

I veckan meddelade Peder Blohm Bokenhielm i Svenska Dagbladet sin kandidatur till Europaparlamentsvalet. Han anslöt sig till Folklistan, en valsamverkan mellan olika profiler lett av Jan Emanuel och Sara Skyttedal som lanserade i april 2024, vilket Dagens Opinion och Svenska Dagbladet var först med att rapportera.

Peder Blohm Bokenhielm blev ansiktet utåt för Bränsleupproret, som startade med en Facebookgrupp för kritiker mot höjda bränslepriser.

Men Expo rapporterar att han flera gånger har deltagit i sammankomster arrangerat av det högerextrema Nätverket, däribland den så kallade Alternativa bokmässan där många aktörer står nära ytterhögern.

Han uppger att han inte nödvändigtvis har samma åsikter som personer som han är på evenemang med och han förespråkar att samtala med alla.

– Jag upplevde inte så mycket högerextremism när jag var där. Men som jag sa nyss också så alla har ju rätt till sina åsikter, det betyder inte att jag delar dem, säger han till Expo.

På tidskriftens fråga om hur han ser på Nätverket och de frågor de driver, svarar Peder Blohm Bokenhielm.

– Ja, jag kan tyvärr inte uttrycka mig så mycket om det, för jag är inte insatt i det. Jag vet ju vad olika medier har skrivit och så. Men det är ju det som är en demokrati. Alla har rätt att tycka som de vill.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV