Radar · Utrikes

Öppning för enat styre av Gaza och Västbanken

 Ismail Haniyeh, ledare för Hamas, säger till Al Jazeera att han kan tänka sig ett samstyre mellan Gaza och Västbanken.

Terrorstämplade Hamas högste ledare Ismail Haniyeh öppnar för att Gaza och Västbanken kan styras av en och samma regering.

Frågan om hur Gaza ska styras efter kriget har återkommande väckts efter Hamas terrorattack i början av oktober.

– Vi har fått många förslag om den interna situationen och vi är öppna för tanken på en nationell regering för Västbanken och Gaza, säger Haniyeh i ett framträdande på den Qatarbaserade tv-kanalen Al Jazeera.

De två palestinska områdena har styrts av separata rörelser sedan Hamas tog makten i Gaza med våld 2007, efter det att rörelsen segrade mot Fatah i det palestinska parlamentsvalet 2006.

Det extremistiska och islamistiska Hamas kontrollerar sedan dess Gaza, medan det sekulära Fatah styr över Västbanken genom Palestinska myndigheten som leds av premiärminister Mahmud Abbas.

Det har gjorts flera försök till försoning mellan Hamas och Fatah, samtidigt som Abbas popularitet har sjunkit bland palestinierna.

USA har tryckt på att palestinier måste ingå i ett framtida styre av Gaza, men det har varit oklart vilken roll som landet anser att den internationellt erkända Palestinska myndigheten ska spela i detta.