Radar · Utrikes

Planerade terrordåd mot riksdagen – två gripna

Riksdagshuset i Stockholm.

Två personer har gripits i Tyskland misstänkta för att ha planerat ett terrordåd mot svenska riksdagen, rapporterar Der Spiegel. Planerna tros ha koppling till islamistisk extremism.

Gripandena skedde i tyska Gera under tisdagsmorgonen, då polisens insatsstyrka slog till efter beslut av Tysklands riksåklagare Jens Rommel.

De två gripna är enligt Der Spiegel afghanska medborgare och har koppling till IS Khorasan, som ofta beskrivs som terrorgruppen IS afghanska gren. De två personerna, en 30-åring och en 23-åring, ska under tisdagen transporteras till Karlsruhe och ställas inför häktningsdomare.

Motiverade av koranbränningar

Konkret tros männen ha planerat att öppna eld mot poliser och andra i eller vid riksdagen i Stockholm. Terrorplanerna ska vara motiverade av den senaste tidens koranbränningar i Sverige och ha utmejslats i nära samråd med IS Khorasan, som minst en av de misstänkta anslöt sig till i fjol.

De två gripna ska enligt åklagarens arresteringsorder ha kartlagt området runt riksdagshuset, och försökt komma över skjutvapen, något som dock inte ska ha lyckats.

Säpo: Inga kommentarer

Svenska polisen kan inte kommentera de tyska medieuppgifterna och hänvisar i stället till Säkerhetspolisen, som inte heller vill kommentera.

– Det är inget som vi har möjlighet att gå in på. Där får jag helt enkelt hänvisa till tyska myndigheter, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson vid Säpo.

Ärendet är det andra fallet av misstänkta terrorplaner mot Sverige som uppdagas i Tyskland där motivet sägs vara koranbränningar. I december dömdes två bröder från Syrien för att ha planerat ett bombdåd mot en kyrka i Sverige.