Radar · Utrikes

Nytt åtal mot iranska nobelpristagaren

Narges Mohammadi (bakgrunden) fick Nobels fredspris förra året, men det blev hennes barn (t v) som fick hämta priset i Oslo rådhus.

Nobelpristagaren Narges Mohammadi som redan sitter i iranskt fängelse har åtalats på nytt. Denna gång för att ha "spridit propaganda mot den islamska republiken”.

Åtalet handlar om ett ljudklipp där Mohammadi säger att den iranska regimen gör sig skyldig till ett ”fullskaligt krig mot kvinnor”.

De nya anklagelserna kommer att tas upp i en domstol under söndagen. På hemsidan Narges foundation meddelar Mohammadi att det är fjärde gången på fyra år som hon ”dras till de orättvisa och farsartade domstolarnas bord på grund av min protest och avslöjande av den religiösa regimens mäns sexuella övergrepp mot kvinnor”.

Hon påpekar också vikten av en öppnare rättegång. 

”Det är absolut nödvändigt att det genomförs en offentlig rättegång med närvaro av oberoende journalister, kvinnorättsaktivister, människorättsförespråkare och mina juridiska företrädare. Jag insisterar på en rättegång där vittnen och överlevande kan vittna om de sexuella övergrepp som den islamiska republikens regim begått mot kvinnor”. 

Narges Mohammadi fick Nobels fredspris förra året för sitt arbete mot förtrycket mot kvinnor i Iran. Då hon själv satt fängslad mottogs priset av hennes två barn Ali och Kiana Rahmani.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV