Glöd · Debatt

Kärlek till alla mammor på Mors dag

En sugga och hennes kultingar på en grön äng. Grisarna är små, knubbiga och spräckliga och ser ut att trivas.

En mamma får presenter på Mors dag, en annan får inte ens se sina barn, vare sig då eller någon annan dag. Välj bort djurförtryck på Mors dag, uppmanar Johanna Månsson.

DEBATT. Vad vill en mamma ha på Mors dag, hur uppvaktas hon på bästa sätt? Vill en mamma ha en mysig ny badrock, ett par skinnhandskar, en dag på spa, eller blir hon överlycklig om hon själv får välja? Ett presentkort på ett lyxigt köpcentrum – eller kanske vill hon mest umgås med sitt barn över en måltid. 

Om vi går bort från det kommersiella – vad vill en mamma ha rent generellt? Från den dagen hon får veta att hon är gravid till första ögonblicket med sin avkomma tätt intill, när hon så att säga blir mamma på riktigt. Vad vill hon? Vara med sitt barn, så klart! Oftast kommer viljan att beskydda och ta hand om det nyfödda barnet instinktivt och kärleken är nästan för stor. 

Vet ni vilka som aldrig får chansen att vara mammor på riktigt? De som mest betraktas som maskiner, vars uppgift är att generera optimal vinst åt andra. Vissa får vara där när barnet föds, och en stund efteråt. Andra mammor får aldrig ens vara med när deras barn ser ljuset. En del mammor får finnas där för sina barn, men de lever ständigt i en förtryckande ordning. 

Kossan, hönan och suggan med flera i djurfabrikerna får aldrig utlopp för sitt behov av att göra vad som faller sig naturligt med modersinstinkten. De är inte satta här i livet för att vara mammor. Människan har bestämt att de är här för att ”ge” oss mjölk, ägg och bacon. Månntro produkter som kommer ingå i de flesta Morsdagsmåltider? 

Dessutom förvägras merparten av dessa mammor att under bar himmel känna frisk luft, sol och gräs (till den dag då de bedöms vara mer värdefulla i dött tillstånd). Nu vill bland annat Peter Kullgren, Sveriges nuvarande landsbygdsminister, se till att även de av dessa mammor som tillåts vistas utomhus under en begränsad tid ska betraktas såsom maskiner och förvägras ett uns naturligt beteende. 

Medan Kullgren kämpar för att försämra för fler mammor har barnfamiljer de senaste veckorna besökt bondgårdar för att se när kor släpps ut på grönbete, fast merparten är instängda inomhus större delen av året, och vissa till och med fastbundna under vintern! Och strax ska mammor firas … 

Välj bort förtryck på Mors dag. Välj animaliefritt, icke djurtestat. Skänk en slant i mammas ära till djurrättsfrämjande organisationer eller djurfristäder. Kärlek till alla mammor! 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV