Radar · Utrikes

Fler översvämningar i Afghanistan – minst 50 döda

Ett par sitter utanför sitt delvis förstörda hus efter fredagens översvämningar.

Minst 50 personer uppges ha omkommit och dussintals personer saknas fortfarande efter nya översvämningar i Afghanistan. Landet har drabbats av flera skyfall de senaste veckorna, med hundratals döda, tusentals skadade och hem och vägar förstörda.

Det var under fredagen som nya skyfall drog in över Afghanistan, denna gång i den centrala provinsen Ghor. Enligt lokala myndigheter har minst 50 personer omkommit och dussintals saknas fortfarande.

– Dessa fruktansvärda översvämningar har också dödat tusentals boskap … De har förstört hundratals hektar jordbruksmark, hundratals broar och kulvertar och förstört tusentals träd, säger polisens talesperson Abdul Rahman Badri till Al Jazeera

Mer än 2000 hem ska ha totalförstörts av vattnet, och ytterligare 4000 ska delvis ha förstörts. I provinsens huvudstad Firoz Koh ska 2000 butiker ligga under vatten.

Afghanistan anses av FN vara ett av de mest sårbara länderna i världen för klimatförändringarna. Landet drabbas ofta av naturkatastrofer och är dåligt rustat för att förebygga och hantera kriser. World food programme uppgav nyligen att de som drabbats av översvämningarna tidigare i vår inte fått tillräcklig nödhjälp och att många nu står utan hem, land och försörjning. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV