Radar · Utrikes

Ryssland bygger nya kärnkraftsreaktorer vid Östersjön

Två gamla reaktorer i Sosnovy Bor ska bytas ut efter ett flertal incidenter, bland annat en explosion 2005 som dödade en arbetare.

Ryska Rosatom ska börja bygga två nya kärnreaktorer utanför S:t Petersburg. Reaktorerna ska ersätta gamla reaktorer av Tjernobyltyp och ska vara i full produktion senast 2032.

Det har varit ett antal incidenter vid kärnkraftsverket Sosnovy Bor strax utanför S:t Petersburg. Där finns gamla reaktorer av samma typ som i Tjernobyl och som använder en äldre teknik med grafit för kylning, så kallade RMBK-reaktorer, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Reaktorerna har lappats och lagats under fyrtio år men nu har det ryska kärnkraftsbolaget Rosatom fått tillstånd att bygga två nya reaktorer på 1200 megawatt vardera och skrota de gamla.

Sosnovy Bor är ett av de största kärnkraftverken i Ryssland och står för över hälften av energin till landets näst största stad S:t Petersburg.

– De gamla reaktorerna i Sosonovy Bor borde aldrig ha fått vara i användning så här länge och det är bra att de småningom nu ska stängas, säger Aapo Tanskanen, ledande expert på Strålsäkerhetscentralen Stuk, till tidningen.

Han tror inte att den korta tidsplanen som Rosatom har lagt fram om att vara i full produktion till 2032 kommer att hålla och tillägger:

– Jag hoppas att Rosatom inte prutar på säkerheten.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har närområdessamarbetet kring kärnkraften mellan Finland och Ryssland upphört och finländska myndigheter har liten insyn i byggandet av de nya reaktorerna.