Radar · Inrikes

Samnytts ansvarige utgivare döms till fängelse

Högerextrema nyhetssajten Samnytt har publicerat flera artiklar som gjort att ansvarig utgivare Mats Dagerlind dömts för förtal och grovt förtal.

Mats Dagerlind, ansvarig utgivare för den högerextrema nyhetssajten Samnytt, har dömts till fängelse för två fall av förtal och ett fall av grovt förtal, rapporterar Expo

I flera artiklar har nyhetssajten Samnytt publicerat uppgifter om en person som varit ledande i den numera nedlagda ideella föreningen Näthatsgranskaren. Personen utmålas i artiklarna som klandervärd och brottslig och beskrivs också som en ”vedervärdig människa”. 

Mats Dagerlind nekar till anklagelserna och hävdar att publiceringarna är publicistiskt motiverade och att personen enligt honom är en makthavare.

Men Stockholms tingsrätt gör alltså en annan bedömning och dömer honom till en månads fängelse. Dagerlind ska också betala 20 000 kronor i skadestånd till personen. 

I domen har tingsrätten också tagit hänsyn till att Dagerlind dömts för grovt förtal tidigare. Det var i december 2022 som Högsta domstolen dömde honom för grovt förtal för en publicering som pekade ut en journalist på Dagens Nyheter som ”misstänkt jihadist”.

Rätten anser också att risken för att Mats Dagerlind ska begå flera liknande brott är förhöjd.

Samnytt grundades 2017 som en efterföljare till SD-vänliga Avpixlat.