Radar · Miljö

Aktivister blockerade Stora Ensos massabruk i Gävle

Massabruket i Gävle blockerades av aktivister som anklagar Stora Enso för att bland annat plantera plantager med snabbväxande eukalyptus som förstör för den biologiska mångfalden.

Lastbilstrafiken stoppades utanför Stora Ensos massabruk utanför Gävle av aktivister från Skogsupproret under måndagen. Aktivisterna kräver att Stora Enso slutar med sina eukalyptusodlingar i Sydamerika och lämnar tillbaka marken till ursprungsbefolkningar. 

Det var ett tiotal aktivister från olika gräsrotsrörelser som blockerade ingången till massabruket i Skutskär i en civil olydnads-aktion. Bland deltagarna fanns bland annat representanter från Take Concrete action, Extinction rebellion Gävle och Extinction rebellion Stockholm, meddelar Skogsuppropet i ett pressmeddelande. 

Det är andra gången en liknande aktion genomförs. Bakgrunden är det stora skogsbolagets aktiviteter i länder som Brasilien och Uruguay. Bland annat anklagas Stora Enso för att plantera plantager med snabbväxande eukalyptus och skapa monokulturer som förstör för den biologiska mångfalden och vattentillgången.

Aktivisterna menar också att marken tillhör urfolksgrupper och småjordsbrukare som förlorat den på grund av “land grabbing” och tvångsförflyttningar. Nu vill de att Stora Enso avslutar sin verksamhet och lämnar tillbaka marken. 

”Förstör skogsekosystem”

”Samtidigt som de globala livsuppehållande systemen på vår planet börjar kollapsa fortsätter Stora Enso att förstöra värdefulla skogsekosystem i både nordiska och latinamerikanska länder. Som på många andra platser sker detta i kombination med tvångsförflyttning av urfolksgrupper och lokala bönder. I takt med att vanliga människor blir medvetna om dessa aktiviteter kommer aktionerna mot Stora Enso bara att eskalera”, skriver Skogsupprorets aktivist Sofia Olsson.

Stora Enso meddelar i ett mejl till syre att demonstrationen vid anläggningen i Skutskär har gått lugnt till men vill inte kommentera anklagelserna som aktivisterna kommer med om bolagets verksamheter i Sydamerika.

”Vi stöttar naturligtvis rätten att demonstrera under ordnade former och när det inträffar i anknytning till våra anläggningar är säkerheten för de som demonstrerar liksom våra anställda vår huvudsakliga prioritet”, säger Carl Norell, presschef för Stora Enso i Sverige.

Han tillägger att man i sammanhanget vill ”tydliggöra att för all Stora Ensos verksamhet, inklusive våra samarbetsprojekt Latinamerika, följer vi utan undantag nationell lagstiftning och efterlever internationella hållbarhetsförordningar och standarder”.

Skogsupproret är en gräsrotsrörelse som formades 2020 ur ett samarbete mellan aktivister från Extinction Rebellion och samiska aktivister. De använder fredliga aktioner och civil olydnad för att kämpa emot skogsförstörelse, driva på för meningsfulla förändringar inom skogsindustrin och stödja kampen för urfolksrättigheter.

Fakta: Aktivisterna

TCA är ett nordiskt initiativ för att driva på för antikapitalistiska klimatåtgärder. De kommer från en mängd olika politiska bakgrunder i både miljörörelsen och vänstern, och ser sammanslagningen av rörelser som nyckeln till att flytta motståndet framåt. Direkt massaktion är deras främsta metod och de planerar att använda den för att störa staters och företags exploatering av miljö, människor och mark.

Extinction Rebellion är en decentraliserad, internationell och politiskt obunden rörelse som använder icke-våldsam direkt aktion och civil olydnad för att övertyga regeringar att agera rättvist i klimat- och ekologiska nödsituationer. De finns i 88 länder runt om i världen.

Källa: Skogsuppropet
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV