Radar

Vården borde fråga om mens

Många lider av svåra menssmärtor i onödan.

Många unga tjejer har så svåra menssmärtor att de får svårt att äta och sova, missar skolan och i värsta fall blir sängliggande. Det visar en ny undersökning från brittiska välgörenhetsorganisationen Wellbeing of women, rapporterar Fempers

Fler än 3 000 flickor i åldern 12–18 år deltog i undersökningen och hela 97 procent angav att de haft smärtor i samband med mens. 20 procent hade så stark värk att de inte kunde gå ur sängen. Över 90 procent hade också behövt ändra sina planer på grund av kraftiga blödningar. 

Wellbeing of women rekommenderar att vårdpersonal ska arbeta aktivt för att fånga upp och hjälpa dem som har problem, i stället för att vifta bort dem, vilket ofta sker i dag. Det rekommenderas införas som rutin att ställa frågor om menstruationen vid alla vårdkontakter, som vanliga kontroller och vaccination. 

I Sverige har kraftiga menssmärtor också ansetts vara normalt och något man ska stå ut med fast det finns hjälp att få och att skolsköterskor ska bli bättre på att fråga om mens, skriver Fempers. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV