Radar · Miljö

Klimatkrisen kommer att sänka inkomsterna redan inom 26 år

En ny studie beräknar att genomsnittsinkomsterna globalt kommer att sjunka de närmaste decennierna på grund av klimatförändringarna.

De genomsnittliga inkomsterna kommer att ha sjunkit med en femtedel fram till 2050, förutspår en ny studie som har tittat på effekterna av klimatförändringarna.

Om den globala uppvärmningen inte begränsas till högst två grader kommer kostnaderna för klimatförändringarna att bli enorma – och ha en effekt på dina inkomster. Det menar en studie gjord av forskare vid Potsdam institute for climate impact research.

Ymniga regn, torka, tropiska stormar och mer intensiva vädersystem kommer leda till stor förstörelse och störningar på våra samhällen för uppemot 38 trillioner dollar, enligt studien, vilket är en mycket högre kostnad än tidigare beräkningar, rapporterar The Guardian.

Afrika drabbas hårdare

Det är också de som har bidragit minst till klimatförändringarna som kommer att drabbas hårdast, vilket ytterligare befäster ojämlikheten mellan den industrialiserade delen av världen och utvecklingsländerna.

Enligt studien kommer inkomsterna att minska i genomsnitt med 19 procent fram till 2049. I USA och Europa kommer minskningen inte vara lika stor, 11 procent, medan i Afrika och Sydostasien kommer invånarna att få 22 procent mindre i inkomst.

Studien har även blickat ännu längre in i framtiden och där är inkomstminskningarna än mer dramatiska. Forskarna tror att genomsnittsinkomsten runt år 2100 kan vara 60 procent lägre.

Dock finns det möjlighet att påverka hur hårt vi kommer att drabbas av klimatförändringarna om det går att få ner utsläppen av växthusgaser till noll år 2050, vilket skulle stabilisera inkomstminskningarna till 20 procent.

Bakom förutsägelserna ligger nya, mer sofistikerade modeller som forskarna har använt. Bland annat har de inte bara räknat på de direkta kostnaderna för väderkatastrofer, utan även tittat på de mer långsiktiga effekterna.

– Det är förkrossande. Jag var förvånad över hur stora skadorna var. Ojämlikhetsaspekten var verkligen chockerande, säger Leonie Wenz, forskare och en av medförfattarna till studien, till The Guardian.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV