Glöd · Ledare

SD går snabbare fram än Putin

Det ryska presidentvalet är över och det gick som alla visste att det skulle gå, Putin är vald för ytterligare en period på sex år med förkrossande siffror. Trots att i stort sett alla i vår del av världen kan se att valet i Ryssland inte har något med demokrati att göra, finns det en vedertagen uppfattning att så länge vi har val så lever vi i en demokrati. Så är det förstås inte, utan demokrati är relativt.

Det är därför det är så viktigt att stå upp för varje steg, hur litet det än är, som urholkar yttrandefriheten, mänskliga rättigheter, demonstrationsfriheten, fri media, fristående domstolar och allt annat som utöver fria och öppna val krävs för en stat ska vara en verklig demokrati.

Det händer visserligen att demokratier blir diktaturer eller får andra former av auktoritära styren över en natt genom statskupper. Men Hitler kom till makten genom val och började därifrån montera ner demokratin. Och han är långt ifrån ensam i historien. Det var först efter ett par mandatperioder som Putin på riktigt började att mixtra med och montera ned demokratin. Det har sedan dess varit en ganska långsam men konstant resa allt längre bort från demokratin. En resa som lett till att oliktänkande, behöver hålla tyst, lämna landet eller buras in. 

Betydligt fortare går det i dagens Sverige, och listan över inskränkningar börjar bli riktigt lång. Till den lades häromveckan att de regerande i Sverige ska kunna tvinga iväg oppositionella från landet.  Sverigedemokraterna, som i mångt och mycket styr regeringen, kräver att regeringen utan domstolsprövning och utan att brott har begåtts ska kunna dra in medborgarskap och utvisa dem som hotar rikets intressen. Det vill säga oppositionella som inte går i takt med makten.

Samtidigt bärs unga miljöaktivister som Greta Thunberg dagligen iväg och registreras för att de har fredliga protester utanför riksdagen. Det tog Putin 24 år vid makten att komma dit Ryssland är i dag. I Sverige sitter SD inte ens formellt vid regeringsmakten, men ändå får vi dag för dag ett allt hårdare auktoritärt och repressivt samhälle. Även i Sverige, och nu mer än någonsin, måste demokratin vinnas varje dag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV