Radar

SAK pausar sitt arbete i Afghanistan

Kvinnor i Afghanistan är en grupp som Svenska Afghanistankommittén arbetar med.

Svenska Afghanistankommittén (SAK) pausar sitt arbete i Afghanistan, meddelar organisationen på sin hemsida. Anledningen är en allt hårdare ton från talibanregimen.

Bakgrunden till beslutet är att talibanregimen redan i juli 2023 meddelade att ”Sveriges aktiviteter” i landet skulle pausas, som en reaktion mot koranbränningarna i Sverige. 

Men SAK har fram tills nyligen trots det kunnat arbeta i landet, efter att ha förhandlat fram lokala och regionala undantag.

”Men talibanregimen har gradvis skärpt tonen mot vår organisation och vi ser oss nu tvungna att pausa verksamheten, inte minst av hänsyn till vår personals säkerhet”, skriver SAK. 

Den närmsta tiden kommer organisatonen att utvärdera hur man ska arbeta framöver. Bland annat kan det bli aktuellt att arbeta tillsammans med partnerorganisationer i Afghanistan. Styrelsen väntas ta ett beslut om detta inom kort. 

Organisationen kommer att finnas kvar, påpekar man, ”även om arbetet kan få nya former”.

”Tillsammans kommer vi att fortsätta att arbeta för kvinnor, barn och personer med funktionsnedsättning i Afghanistan”, avslutar SAK.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV