Energi · En syl i vädret

En världsomspännande pizza full med råttor

Historierna som berättas om hur FN, ”eliten” och medierna har lurat hela världen kallas konspirationsteorier, men de är egentligen inte teorier. De är mer som vandringssägner, som den om råttan i pizzan – fast i större skala.

Har du hört att covid-19-pandemin var en bluff? Att sjukhuspersonalen ljög om att det blev kris i sjukvården? Att väntrummen stod tomma medan personalen sysslade med att spela in propagandavideor och mörda patienter med ”en drogcocktail” i blodet och ”slangar i halsen”?

Kanske, det är en ganska spridd vandringssägen. Nyligen råkade jag på den igen och passade på att ställa lite frågor till berättaren. Till exempel om varför vårdpersonalen skulle göra så, och om det inte fanns enklare sätt att ta livet av patienter på en intensivvårdsavdelning, om det nu var det man ville.

En del av frågorna fick jag svar på – det var ”eliten”, Bill Gates, FN och läkemedelsindustrin som uppfann pandemin för att kunna döda folk och få makt, kontroll och pengar. Vilket de flesta å ena sidan inte känner till eftersom ”medierna mörkar fakta”. Å andra sidan är det bara att ”lyssna på vad de säger – de döljer ingenting”.

Slangar i halsen, kunde det möjligen vara fråga om respiratorbehandling? undrade jag. Men nej, det var mordredskap, för slangar i halsen botar inte luftvägsinfektioner. Det är ju inte det man använder en respirator till, men det spelade ingen roll. Och på den vägen var det.

En covid-19-patient vårdas på ett sjukhus i Kalifornien. Eller mördas, om man får tro konspirationisterna. Foto: Renée C Bye

Inga riktiga teorier

Den ogenerade bristen på rimlighet är typisk. Visst fanns det läkemedelsbolag som utnyttjade pandemin, vi lever ju i ett kapitalistiskt samhälle. Visst passade auktoritära regeringar på att ändra lagar på ett sätt som passade dem. Men därifrån till att hela pandemin skulle vara iscensatt för att mörda folk är det långt. Mycket långt.

Mannen som lade fram alltihop reagerade när jag kallade det en konspirationsteori – det var ingen teori utan verklighet, ”vi lever i en konspiration”. En konspiration som omfattar all vårdpersonal som kom i kontakt med pandemin, alla inom medierna, hela läkemedelsindustrin, en inte så noga definierad elit, FN och Bill Gates? Som ska ha lurat alla andra?

Konspirationsteori är faktiskt inte någon särskilt träffande benämning på sådana historier. Inte för att de är sanna utan tvärtom. Till vardags kan vi i och för sig kalla allt möjligt för teorier, inklusive en gissning om att någon antagligen har lagt nycklarna i kylen. Men inom vetenskapen är en teori något som är väl belagt. Utvecklingsläran, till exempel.

Ordet konspirationsteori lär ha varit humoristiskt eller ironiskt menat från början. Men ironin har blivit lite avskavd, och ordet riskerar att ge spektakulära råttan-i-pizzan-historier mer dignitet än de förtjänar.

Konspirationism är ett ord som används om tron att världen styrs genom konspirationer. Pallar du med en lite längre dialog med en konspirationist visar det sig att det mesta som händer hänger ihop och ingenting är vad det verkar vara. Ingenting beror på en slump eller på att någon klantar till det. Samtidigt är det där som hänger ihop väldigt vagt.

Jorden och solen sitter fast i linor, men det är inte eliten som har dem i sitt grepp – det är upplysta ballonger på en utställning i London 2021. Foto: Matt Dunham/TT
 

Skrönor på vandring

Vandringssägen kallade jag nyss historien om den påhittade pandemin. En vandringssägen är en modern skröna som många berättar i tron att den är sann. Det kan vara en vän till en vän eller en kollega till en släkting som har upplevt den, men aldrig den som berättar. Ibland finns det en verklig händelse i botten, men även då har det hänt mycket med den på vägen.

”De handlar ofta om mystiska sjukdomar, hemska avslöjanden om till synes harmlösa vardagsföremål, skrämmande brottslighet eller gåtfulla beteenden hos andra människor, och behandlar således de orosmoment, rädslor och fobier som finns i dagens samhälle”, skriver Wikipedia.

Det är ett tag sedan jag senast hörde talas om narkomaner som stryker omkring i Stockholms tunnelbana och sticker sprutor i intet ont anande resenärer som då blir beroende av knark.  Men den historien berättades vitt och brett i decennier, trots att ingen kunde förklara varför narkomanerna skulle vilja göra det.

Zucchini, tomat, basilika … men vad finns under? Foto: Pixabay

50 slaktade råttor

En annan vanlig vandringssägen, mer än 60 år gammal, är den om råttan i pizzan (inte att förväxla med pizzagate). Den berättades i Storbritannien omkring 1960 och finns i några olika varianter. Till exempel den om berättarens kompis kompis som kände att något fastnade i tanden när hon åt pizza på ett ställe på Hornsgatan. Sedan fick hon tandvärk och gick till Södersjukhuset (varför inte till en tandläkare?) där man hittade man en råttand. Det rapporterades till hälsovårdsnämnden, som begav sig till pizzerian för att inspektera. Ett rum var igenbommat och ägaren vägrade öppna. Till slut kunde polisen ta sig in i rummet och hittade 50 slaktade råttor. 

De konspirationistiska vandringssägnerna liknar råttan-i-pizzan-historierna, men i jätteformat. Hela världen är en pizza full med råttor, antagligen ditlagda för att pizzaätare ska dö i matförgiftning så att befolkningen hålls under kontroll. Vi andra är bara för hjärntvättade för att förstå.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV