Radar · Miljö

Protester mot Europas största privata skogsägare

Bolaget SCA anklagas för att hugga ned skogar med höga naturvärden.

Skogsbolaget SCA, som är det privata skogsbolag med mest skogsmark i Europa, avverkar systematiskt skogar med höga naturvärden. Det menar fem organisationer som idag demonstrerar utanför bolagets huvudkontor i Sundsvall. SCA har tidigare avvisat kritiken.

Anklagelserna mot skogsbolaget backar grupperna med en lista på 90 avverkningsanmälda, eller redan avverkade skogar med höga naturvärden. De menar att listan visar på ”den systematiska ohållbarhet som råder hos SCA”.  

– Listan inkluderar även tillbakadragna avverkningsanmälningar på skogar som aldrig skulle ha anmälts från början. Det står klart att konsumenter blint kan lita på att SCA:s FSC-märkta produkter kommer från ett ohållbart, orättvist, miljöskadligt och ytterst koldioxidintensivt skogsbruk, säger Lina Burnelius, från organisationen Skydda skogen i ett uttalande. 

Ett öppet brev organisationerna ska lämna över i samband med demonstrationen visar att flera av skogsområdena inventerades under en återkommande ideell inventeringsvecka under fjolåret. I brevet framgår det också att SCA nu backat från att avverka flera av skogarna, men organisationerna befarar att bolaget kommer att avverkningsanmäla skogarna igen med så kallad ”förstärkt” hänsyn, ett agerande de ser som ”fullständigt oacceptabelt”.

”Det rör sig om oersättliga skogar som varken ska avverkningsanmälas eller överhuvudtaget brukas – skogarna måste skyddas i sin helhet”, skriver organisationerna.

”Vi tar mer hänsyn än vad lagen kräver”

I brevet kräver de bland annat att bolaget ”omgående stoppar och undantar alla skogar med höga naturvärden (kontinuitetsskogar, nyckelbiotoper, värdekärnor och andra skogar med höga naturvärden) helt från skogsbruk på SCA:s innehav”. 

I samband med en tidigare demonstration i december i fjol, försvarade Anders Edholm, SCA:s kommunikationsdirektör, bolagets skogsbruk. 

– Vi tar mer hänsyn än vad lagen egentligen kräver, sa han till SVT Västernorrland.

Bakom demonstrationen står Skydda skogen, Fridays for future Sverige, Skogsvärn Näsåker, Greenpeace och Naturskyddsföreningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV