Radar · Utrikes

Döda soldater kan bli föräldrar med ny lag

Sedan kriget bröt ut har antalet ukrainska soldater som fryser in spermier ökat.

De ukrainska förlusterna på slagfältet är en väl bevarad hemlighet, men beräkningar talar om 70 000 stupade soldater och nästan dubbelt så många skadade. En ny lag kan ge dem möjlighet att föra sina gener vidare – från andra sidan graven.

Nyligen godkände Ukrainas parlament ett lagförslag som tillåter användningen av frusna spermier och ägg från stupade och skadade soldater. Nu krävs bara att president Volodymyr Zelenskyj undertecknar lagen.

Det har varit en ”brådskande men svår fråga”, kommenterar parlamentsledamoten Olena Shulyja, medförfattare till lagförslaget på Telegram.

”Faktum är att militärerna, vars normala liv och planer avbröts av kriget, ofta inte haft tid att efterlämna någon avkomma.”

Enligt en klinik som CNN talat med har nedfrysning av sperma ökat kraftigt sedan kriget bröt ut 2022. I takt med att fler kvinnor tar plats både inom militären och det civila försvaret väntas även fler frysa sina ägg.

25-åriga Marija är soldat och föräldraledig med sitt första barn. Hennes make är också soldat och hon överväger att frysa sina ägg.

– Det är ett minne, en hyllning till de stupade hjältarna som försvarar landet. De har en rätt att födas igen genom sina barn, säger hon till CNN.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV