Radar · Djurrätt

”Problemvarg” i Skåne ska skjutas

Genom att spåra DNA har en och samma varg kunnat knytas till 15 angrepp i Skåne.

Länsstyrelsen i Skåne har beslutat om skyddsjakt på en varg i reviret Söderåsen, i Skåne. Detta efter ytterligare vargangrepp inom kort tid.

Under torsdagen har Länsstyrelsen i Skåne besiktigat vargangrepp på två tackor på Söderåsen. Det är det femte angreppet av varg på kort tid. Länsstyrelsen har nu fattat ett nytt och utvidgat beslut om skyddsjakt, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

– ­Det här angreppet har skett i utkanten av reviret, i Svalövs kommun. Det har gjorts bakom ett tättslutande 90 centimeter högt fårstängsel, som i vanliga fall ger ett mycket bra skydd mot rovdjur. Vi misstänker att även detta angrepp har gjorts av den individ som har gjort minst 15 angrepp i södra Sverige sedan i september i höstas, säger David Börjesson, vilthandläggare.

Skyddsjakt

Sedan tidigare finns ett beslut från 10 april om skyddsjakt på vargen G93-23, som Länsstyrelsen menar var något av en problemvarg. Attacken under torsdagen har föranlett att skyddsjaktområdet vidgas.

– Det här rör sig om en problemindivid som kan ha slagit sig ned i Söderåsens revir, eller bildat ett nytt revir i anslutning till det tidigare reviret. Det finns en uppenbar risk för ytterligare angrepp på tamdjur. Vi har därför fattat beslut om att tillåta så kallad vaktjakt, där de som ingår i skyddsjakten får möjlighet att hålla vakt utanför hagar där det tidigare har genomförts angrepp, säger David Börjesson.

Skånes vargstam växer och regionenen har på kort tid fått tre vargrevir med ett eventuellt fjärde på gång. Antalet attacker mot tamboskap som får, lamm och nötdjur har ökat.

Vargangreppen av G93-23

Varg G93-23 har genom DNA-knutits till 15 angrepp i södra Sverige. Tre av dem har skett i reviret Söderåsen:

8 februari Två döda får, Svalövs kommun

23 mars Ett dött får, Svalövs kommun

10 april Två döda får, Svalövs kommun

Ytterligare två angrepp har skett under de senaste dagarna där DNA-analys ännu inte är klar:

13 april Två döda får, Klippans kommun

18 april Två döda får. Svalövs kommun

Källa: Länsstyrelsen Skåne

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV