Radar · Mänskliga rättigheter

Per Anger-priset går till fängslad kambodjansk människorättskämpe

Fackföreningsledaren Sithar Chhim från Kambodja har tilldelats Per Anger-priset för sin "uthålliga och modiga kamp för rättvisa villkor och bättre arbetsförhållanden för kambodjanska arbetare".

Sithar Chhim från Kambodja får årets Per Anger-pris för sin kamp för rättvisa villkor och bättre arbetsförhållanden för kambodjanska arbetare. På grund av sitt fackliga arbete sitter hon för tillfället fängslad.

Det är tjugonde gången som Per Anger-priset delas ut av Forum för levande historia. Denna gång uppmärksammas människorättsförsvararen Sithar Chhim, som är ordförande för fackföreningen LRSU (Labour Rights Supported Union), som arbetar för rättvisa löner och arbetsvillkor för anställda på hotell- och kasinokomplexet NagaWorld i Kambodja.

Men 36-åriga Sithar Chhims arbete handlar framför allt om utsatta kvinnor som arbetar under bedrövliga förhållanden och som utsatts för sexuella trakasserier på sina arbetsplatser, skriver Forum för levande historia, i ett pressmeddelande.

Sithar Chhims har med sitt ledarskap lyckats att engagera fler fackligt och stärka kvinnors röster, trots att landet har gått mot en att bli en enparti-stat med ständiga repressalier mot fackligt arbete.

– Orättvisa aktiverar unga människor, som när de väl känner till sina rättigheter kommer att göra anspråk på dem och visa sitt missnöje. Fortfarande finns det dock många som censurerar sig själva och är rädda för att säga ifrån. Men det är en tidsfråga innan den unga generationen kräver större frihet och resurser att få uttrycka sin oro utan repressalier, säger Sithar Chhim, enligt pressmeddelandet.

Sitter fängslad

Hon har själv attackerats och försök har gjorts från arbetsgivare och myndigheter för att stoppa henne. Hon har bland annat utsatts för våld och hot.

– Sithar Chhim har nu suttit fängslad i 500 dagar. Trots det fortsätter hon osjälviskt kämpa för att förbättra arbetsförhållanden och livsvillkoren för kvinnor i dagens Kambodja. Hennes stora mod och engagemang inspirerar. Som ung kvinnlig ledare är hon en förebild för oss alla, säger Petra Mårselius, överintendent på Forum för levande historia och ordförande för Per Anger-prisets jury, i pressmeddelandet.

Priset delas ut den 25 april vid en ceremoni i Stockholm. Den fackligt aktiva kollegan Sovathin Mam kommer att vara på plats i stället för Sithar Chhim eftersom hon är fängslad.

Fakta: Per Anger-priset 2024

Per Anger-priset är den svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati.

Priset instiftades 2004 för att uppmärksamma de insatser som den svenske diplomaten Per Anger gjorde under andra världskriget då han räddade ungerska judar undan Förintelsen.

Forum för levande historia har regeringens uppdrag att årligen dela ut priset.

I år blir det tjugonde gången.

I arbetet med att välja ut pristagaren har sex nomineringsorganisationer deltagit vilka består av Afrikagrupperna, Civil Rights Defenders, Diakonia, Kvinna till Kvinna, ACT Svenska kyrkan och We Effect. Årets pristagare är nominerad av Diakonia.

Juryns motivering för årets pris: ”Sithar Chhim tilldelas årets Per Anger-pris för sitt uthålliga arbete för demokrati och respekt för det mänskliga rättigheterna i Kambodja. Som fackföreningsledare, i ett auktoritärt styrt land där människorättsförsvarare ständigt attackeras, kräver hon att arbetsgivarna ska följa lagarna och att staten upprätthåller dem. För detta sitter hon nu fängslad”.

Källa: Forum för levande historia

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV