Radar · Miljö

I morgon går unga ut i stor klimatprotest

Klimataktivisten Anton Foley var på plats inför Fridays For Futures demonstration under klimattoppmötet COP26 i Glasgow.

I morgon ska ungdomar världen över demonstrera för en rättvis klimatomställning, som en del av Fridays For Futures globala skolstrejk för klimat och social rättvisa. Syre ställde tre frågor till Anton Foley, en av kontaktpersonerna till morgondagens manifestation.

Demonstrationen den 19 april har hashtaggen ClimateJusticeNow och budskapet är en uppmuntran till samhället att gå samman och höja sina röster för att prioritera ”mänskliga rättigheter och planetära gränser över kortsiktig ekonomisk vinst”, skriver Fridays For Future i ett pressmeddelande.

Anton Foley är med i Fridays For Future, en internationell löst sammansatt gräsrotsrörelse som demonstrerar för att kräva åtgärder för att förhindra den globala uppvärmningen och klimatförändringarna.

Berätta varför du demonstrerar!

– Jag är en av alla unga engagerade som är trötta på att se när våra makthavare aktivt förvärrar det planetära nödläget. Vi är trötta på makthavares lögner om de gör tillräckligt samtidigt som de ignorerar krisens allvar. Forskningen är tydlig med att det som krävs är en grundläggande systemförändring. Fler kan höja sin röst mot våra makthavare som försöker vilseleda oss att tro att de gör tillräckligt, men ignorerar krisens allvar, säger han.

”Sedan augusti 2018 har ungdomarna strejkat för klimatet vid riksdagen varje fredag och i år har det gått över fem år sedan Fridays For Futures första globala klimatstrejk. Miljontals människor över hela världen har slutit upp bakom Fridays for Futures krav, men utsläppen fortsätter öka, gammelskogar fortsätter avverkas och nya gas- och oljeutvinningsprojekt godkänns”, skriver organisationen vidare.

Vilket budskap vill ni nå ut med?

pastedGraphic.png– Vi kräver klimaträttvisa. Vi kräver att politikerna ska behandla klimatkrisen som just en kris, garantera en rättvis omställning och börja tala klarspråk om vad som händer. I dag ljuger politikerna – det är ett stort gap mellan de åtgärder som forskningen säger krävs och den politik som förs. I dag har vi åtta riksdagspartier som förnekar klimatkrisen, alla förnekar inte klimatförändringarna, men krisen, säger Anton Foley.

Den 19 april ska demonstranterna i Stockholm samlas på Odenplan klockan 10. 10:30 är det avmarsch mot Sergels torg via Sveavägen. På talarlistan finns utöver aktivister från Fridays For Future, Magnuz Engardt, docent i meteorologi vid Stockholms universitet med koppling till organisationen Researchers Desk, samt aktivister för Palestina, Kongo och Kurdistan.

Anton Foley säger att det kommer att ske ungdomsledda demonstrationer på alla kontinenter. I Sverige ska unga ge sig ut på gatorna i uppemot 20 städer, i till exempel Sundsvall, Göteborg och Malmö.

– Det vi önskar är att vi inte hade behövt demonstrera för vår överlevnad. Vi vill leva våra liv, studera och tänka på framtiden, inte behöva försvara den. Men vi vill inte att planeten förstörs och människor tvingas fly på grund av klimatkrisen. Vi gör det här för att vi måste, eftersom dagens politiker sviker oss och framtida generationer. Men vi ser att motståndet växer i princip hela världen och historiskt vet vi att folkrörelser har skapat samhällsförändringar, vi vet att en annan värld är möjlig!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV