Radar · Djurrätt

Far och son döms för djurplågeri på slakteri

På de smygtagna filmerna syns hur grisar sparkas och gruppavlivas.

För tre år sedan avslöjade en dold kamera på ett Kravcertifierat slakteri hur djur sparkades och slogs med kedjor. Två dagar efter att Djurrättsalliansen publicerade filmerna stängdes slakteriet och personalen anmäldes. Rättegången hölls i mars och nu har domen fallit.

Två män som arbetade på slakteriet i Skåne, som ägs av den äldre mannen, far till den andre, dömdes den 16 april för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen, till villkorlig dom och dagsböter. Totalt 40 000 kronor respektive 14 000 kronor ska de betala. Åklagaren uttalade innan rättegången att hon skulle yrka på ett straff ”väl överstigande ett års fängelse” för en av de åtalade, rapporterar Djurrättsalliansen, som också konstaterar att företaget nog skulle slippa den företagsbot på 1,5 miljoner som åklagaren också yrkade på, då det begärts i konkurs efter avslöjandet.

Utredningen har tagit tid, det har skett flera åklagarbyten och fanns 140 timmars filmmaterial att gå igenom. Men enligt domstolen var det ändå svårt att avgöra om alla djuren har utsatts för lidande, så utlåtanden från en expert har vägt tungt. Tingsrätten kom fram till att 18 djur har utsatts för djurplågeri, rapporterar TT.  Bland annat har två grisar blivit slagna med en bräda och flera djur har fått otillräcklig bedövning. Framför allt grisar, men även kor plågades. På filmerna syns hur grisar rör sig och skriker även efter elbedövning mot huvudet. Pappan skär öronen av levande djur och sonen sparkar och trampar på grisar. Åtalet omfattade över hundra djur och tio timmars filmmaterial, skriver Sydsvenskan, som också rapporterar att sonen i förhör uppger att han skäms över våldet, men inte har någon förklaring, utan att det ”slog slint i huvudet”.

Nytt lagförslag

Filmerna väckte stor uppmärksamhet när delar av dem publicerades av TV4 i början av 2021. De användes i debatten för att införa kamerabevakning på slakterier, något som sedan har arbetats fram mot ett lagförslag som var på remiss till 10 april. 

– Kameraövervakning på slakterier skulle i bästa fall minska rena lagöverträdelser, men djuren kommer även med kameror på väggarna att utsättas för övergrepp och genomlida en våldsam död. Kameraövervakning skulle troligtvis inte heller innebära någon fullständig insyn eller kontroll av vad som sker på slakterier hela tiden, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen, i ett uttalande.

En djurskyddsinspektör på länsstyrelsen uppger i förundersökningen att han blev chockad när han såg filmerna från slakteriet, men att han samtidigt vet att det kan uppdagas stora brister vid oanmälda kontrollbesök på slakterier, skriver Djurrättsalliansen.

Bytte utrustning vid kontroll

Sydsvenskan rapporterade i samband med åtalet om hur åklagaren reagerat på att filmerna visar hur de som arbetar på slakteriet tillfälligt byter utrustning och tillvägagångssätt för slakten när en kontrollant kommer dit. När sonen under förhör får frågan varför grisarna har bedövats i grupp i stället för en och en som lagen kräver svarar han att det beror på tidsbrist. Om de hade följt lagar och regler för avlivning hade de inte hunnit med allt som skulle göras under dagen. Han menar att det inte är konstigt att slå grisarna för att de ska gå fortare. 

– Ska man stå och vänta på att djuren går in själva kan man stänga alla slakterier i hela Sverige, skriver Sydsvenskan att han säger i polisförhör.

Tidningen rapporterar också att länsstyrelsen tidigare påpekat brister hos företaget och att det anmäldes misstanke om brott efter en oanmäld kontroll 2016, då företaget också fick ett förbud mot att bedriva slakt under en period och en företagsbot på 10 000 kronor. 

Syre har i en granskning av sekretessen inom djurindustrin rapporterat om hur flera konstaterar att lagöverträdelser i form av dolda kameror kan vara nödvändiga medel för att ge allmänheten en insyn i vad som händer bakom de stängda dörrarna på slakterierna.

Syre försöker få kontakt med de dömda för en kommentar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV