Radar · Utrikes

Transnistrien anklagar Ukraina för drönarattack

En regeringsbyggnad i utbrytarregionen Transnistrien 2022.

Den moldaviska utbrytarregionen Transnistrien uppger att en explosion inträffat på en militäranläggning. De proryska myndigheterna påstår att explosionen troligtvis orsakats av en kamikazedrönare från Ukraina. Ingen uppges ha skadats.

”I dag uppstod en brand på området vid en militäranläggning i Tiraspol (regionens huvudstad) till följd av en explosion”, uppger myndigheter på sociala medier, och hävdar att drönaren avfyrats från länet Odessa i Ukraina.

En brottsutredning uppges ha inletts.

Händelsen har än så länge inte kommenterats av varken Ukraina eller Ryssland.

Grynigt fotomaterial som distribuerats av separatistmyndigheter visar ett föremål som slår in i en militärhelikopter som står på en flygbas, omgiven av fält.

I slutet av februari bad den Kremllojala ledningen i Transnistrien Ryssland om ”skydd”, enligt en resolution som antogs i den autonoma regionen.

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har bedömare varnat för att Moskva kan ha planer för Transnistrien.

Det rysktalande Transnistrien bröt sig ur Moldavien i samband med Sovjetunionens upplösning i början av 1990-talet. Sedan dess fungerar regionen i praktiken som en självstyrande stat med ryskt ekonomiskt stöd och rysk militär närvaro.

Internationellt erkänns Transnistrien endast som en del av Moldavien. Vid en folkomröstning 2006, som inte ses som legitim internationellt, röstade 97,2 procent av invånarna för att ansluta sig till Ryssland.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV