Radar · Utrikes

Så ska Putins kritiker protestera mot skenvalet

En kvinna håller i sin hund efter att ha besökt en vallokal i Vladivostok.

Ryska medborgare går nu till valurnorna. Under tiden uppmanar Vladimir Putins kritiker till protester mot valet. Målarfärg, anlagda bränder och hyllningar till avlidne oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj är några av sätten.

Det riggade presidentvalet i Ryssland avslutas under dagen efter att vallokalerna öppnat redan i fredags morse. Att Vladimir Putin ska stå som segrare anses som självklart men Kremlinkritiker gör ändå sitt bästa för att föra fram kritik mot den ryska ledningen och skenvalet.

Rapporter har inkommit om gripanden i samband med att man försökt hälla färg i valurnor och försök till anlagda bränder. Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs änka Julia Navalnaja har samtidigt uppmanat demonstranter att dyka upp i vallokalerna vid exakt samma klockslag för att därigenom störa och överbelasta valförfarandet. Hon har också uppmanat folk att skriva ”Navalnyj” på valsedlarna, alternativt någon annan kandidats namn än Putin.

71-årige Putin har suttit vid makten sedan 1999 och valet är riggat för att han ska sitta minst ytterligare sex år vid makten. Detta skulle i så fall innebära att han blir den längst sittande ledaren i landet sedan Katarina den stora på 1800-talet.

Själv har Putin inför valet lyft att Ryssland ”går igenom en svår period” och valet är ett sätt för ryssar att visa sina patriotiska sida.