Radar · Migration

Liga tjänade pengar på försvunna migranters oroliga familjer 

Många migranter som försvinner på Medelhavet återfinns aldrig.

Spansk polis har sprängt en liga som under flera år tjänat pengar på att erbjuda falsk information om saknade migranter till deras oroliga familjemedlemmar i hemländerna.  

Fjorton personer har arresterats i de spanska städerna Almería, Murcia och Jaén. Detta då spansk polis misstänker att de tillhör ett nätverk som utnyttjat familjer i Algeriet och Marocko som sökt efter familjemedlemmar som försvunnit när de försökt korsa Medelhavet, rapporterar Infomigrants

Enligt polisen så ska nätverket under flera år ha opererat genom falska konton på sociala medier och därigenom tagit kontakt med familjemedlemmar och erbjudit dem information. 

Ligan ska också ha samarbetat med anställda vid offentliga institutioner som haft tillgång till oidentifierade kroppar vid bårhus och begravningsbyråer, uppger polisen enligt Infomigrants. 

Nätverket ska via dessa kontakter ha kommit över foton på döda kroppar som de sedan skickat till familjerna, samtidigt som de informerat om att det enda sättet att återfå sina nära och käras kroppar var genom de tjänster som nätverket erbjöd, mot en förskottsbetalning.

De flesta migranter som rapporteras saknade på Medelhavet hittas aldrig. Och även när de hittas så är proceduren för identifiering och repatriering av kroppar komplex, skriver Infomigrants. Såväl i Spanien som i många andra länder finns inga enhetliga regler för hur det ska gå till. De procedurer som krävs för att lämna kvarlevorna till familjer är både komplexa och dyra, vilket gör att många inte har råd att få hem sina familjemedlemmar. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV