Radar · Utrikes

Sista dagen i ryska valet – köer i protest

Moskvabor köar för att få rösta i valet.

Ryska medborgare köar vid vallokalerna i bland annat Moskva, efter uppmaningar från Vladimir Putins kritiker.
– Det finns många Moskvabor och andra som tror att Ryssland kan bli ett annat land med en annan framtid, säger Ivan som slutit upp vid middagstid.

Genom att rösta vid samma klockslag, klockan 12 lokal tid, hoppas president Putins kritiker kunna överbelasta valförfarandet i protest mot det riggade valet.

På söndagen visar bilder hur köer ringlar sig långa vid bland annat vallokaler i Moskva.

De som har bildat kö vid en av vallokalerna har inga plakat och ropar inga slagord. De släpps in i små grupper, rapporterar BBC.

– Det var viktigt för mig att se ansikten på andra människor som skulle komma hit i dag och se att jag inte är ensam om mina politiska åsikter, säger Ivan som ställt sig i kö.

Samma klockslag

Köbildningen sker efter uppmaningar från avlidne oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs änka om att demonstranter ska dyka upp i vallokalerna vid exakt samma klockslag. Hon har också uppmanat folk att skriva ”Navalnyj” på valsedlarna, alternativt någon annan kandidats namn än Putin.

Efter att ha lagt sin röst vid en vallokal där Navalnyj brukade rösta, sade en väljare att han kommit dit eftersom detta var ett av få sätt han kunde protestera, skriver AFP.

– Om jag inte hade gjort det här hade jag känt mig som en fegis, säger han.

Detta är bara några av de sätt som man hoppas kunna störa det riggade presidentvalet i Ryssland som avslutas under söndagen. Målarfärg i valurnorna och anlagda bränder har varit andra sätt som föreslagits.

Enligt människorättsorganisationen OVD-info har tiotals människor gripits under presidentvalet.

Texten har uppdaterats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV