Radar · Miljö

Läkare riskerar förlora sin legitimation på grund av klimataktivism

Tre läkare i Storbritannien ska prövas av ett yrkesetiskt råd i år efter att ha dömts för olika brott i samband med sin klimataktivism.

Tre läkare i Storbritannien riskerar att förlora sin läkarlegitimation efter att de deltagit i klimataktioner och blivit dömda för det, rapporterar The Guardian. Snart ska det första fallet upp i ett yrkesetiskt råd. 

Allmänläkaren Sarah Benn är första läkaren i Storbritannien som ska skärskådas av det yrkesetiska rådet för läkare i landet. Hon började delta i klimatnätverket Extincion rebellions aktioner år 2019 och har sedan dess bland annat stoppat bilar på motorvägen och klistrat fast sina händer utanför departementet för handel, energi och industristrategi. 

Efter att ha deltagit i en aktion vid en oljeterminal dömdes hon till fängelse i 31 dagar. Och det var efter detta som det yrkesetiska rådet General Medical Council (GMC), intresserade sig för hennes fall och skickade vidare ärendet till sin disciplinära avdelning Medical Practitioners Tribunal Service (MPTS). 

I april ska de avgöra om hon kan behålla sin läkarlegitimation. Då hon nyligen gått i pension har just detta ärende mindre praktisk betydelse, men ytterligare två fall kommer att tas upp senare i år. 

Benn ser å sin sida sitt fall som av stor symbolisk betydelse. 

– Mänskligheten har inte mött den här typen av existentiell kris innan som kommer att få enorma konsekvenser för folkhälsan. Jag är verkligen orolig för mina barns framtid och min egen, och alla människor över hela världen som redan svälter, fördrivs och lider just nu på grund av vad vi fortsätter att göra – gräva upp fossila bränslen och bränna dem. Och att straffa någon som försöker göra något åt det, det är inte så vi bör hantera det hela, säger hon till The Guardian.

Hon hoppas att fallet åtminstone leder till någon form av vägledning för yrkesutövande som ägnar sig åt aktivism.

– Jag är inte en fara för allmänheten när det gäller patienter. För mig handlar allt om detta enda stycke i (det yrkesetiska rådets) Good Medical Practice (etiska regler), som säger ”du måste se till att ditt beteende rättfärdigar dina patienters förtroende för dig och allmänhetens förtroende för yrket”. Vad består allmänhetens förtroende av i dessa dagar? Jag är fascinerad över hur de kommer att argumentera för detta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV