Zoom · Analys

Konspirationismen – en djupdykning i SD:s världsbild

Jimmie Åkesson höll "tal till nationen" där han gick till angrepp mot medier och politiker efter att hans parti avslöjats driva en trollfabrik.

TV4:s avslöjande om Sverigedemokraternas trollfabrik har upprört många, men partiet har samma konspiratoriska världsbild i dag som vid begynnelsen. Daniel Vergara har tittat på SD:s historia och jämfört med i dag.

Sveriges näst största parti som det svenska regeringsunderlaget inte klarar sig utan, Sverigedemokraterna, präglas av en ideologi som bygger på konspirationism. Partiet ser sig som utkämpare av en existentiell kamp, där vissa människor utmålas som ett hot genom sin blotta existens.

Sverigedemokraterna bygger inte bara sin politik på högerextrema myter. De exploaterar även konspirationsteorier för att mobilisera väljare i smutskastningskampanjer mot medier, minoriteter och politiska motståndare. TV4:s avslöjande om Sverigedemokraternas trollfabrik visar ett högerextremt parti som på industriell skala riktar sig till ungdomar för att befästa en rasistisk världsbild och agitera mot invandrare.

”Folk som är väldigt deep sverigedemokrater behöver få sitt knark. De som är lite tidigare inkomna och mer nervösa behöver få en mildare form. Man delar inte ut heroin på skolgårdar, man börjar med cigaretter. Sedan jobbar man sig ner i sitt drogberoende”, sa Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein när han ovetande introducerade TV4-reportern till Sverigedemokraternas trollfabrik.

Sverigedemokraterna är sprunget ur den övervintrade svenska fascistiska rörelsen och bildades av en sammanslutning av nazister och fascister. Partiet har samma konspiratoriska världsbild i dag som vid begynnelsen: En korrupt elit styr genom en ohelig allians med minoriteter och politiska särintressen och förtrycker den svenska folksjälen och hotar dess själva existens.

Det finns flera grundpelare i den sverigedemokratiska ideologin som nedkokat bygger på synen att Europa befinner sig i ett existentiellt och moraliskt förfall. Hotet kommer från internationella konventioner om mänskliga rättigheter, liberalism och mångfald, den världsordning som etablerats efter Nazitysklands fall 1945.

”Invandringen hotar svenskarna! För varje år blir svenskarna allt färre och invandrarna fler. Om fyra generationer finns inget svenskarnas Sverige. Invandrarna och deras ättlingar har totalt ockuperat Sverige. Men kanske en turk som diktator och en neger som utrikesminister. Folket blir då ett chokladbrunt blandfolk som inte talar svenska, utan olika språk huller om buller”, skrev kampanjorganisationen Bevara Sverige Svenskt i sin propaganda.

Bevara Sverige Svenskt är föregångarna till Sverigedemokraterna. Partiets projekt och ödesfråga har alltid handlat om ett hotat svenskt folk som är utsatt för en politisk elits förräderi som hotar den blonda blåögda svensken.

”När politiska extremister och nationalister inom främst socialdemokratin började förskingra ur den gemensamma kassan för vansinniga politiska experiment var vi fortfarande aningslösa, knappt kritiska. (…) Sverige är inte längre en svensk nation. Nativiteten är förintande låg och massinvandringen slår alla rekord. Folkhemmets medborgare går på kryckor, men invandrarna strömmar in i landet på inbjudan av ett fåtal välavlönade och landsförrädiska extremister”, skrev Sverigedemokraterna 1988, i en av partitidningen Sverigekurirens första publikationer.

Sverigedemokraterna bildades ur högerextrema kampanjorganisationen Bevara Sverige svenskt. Foto: Wikimedia

”Utplåna svensken”

I samma text beskrivs det nybildade partiet Sverigedemokraterna:

”Sverigedemokraterna är en politisk saneringsrörelse, vars främsta uppgift måste bli att restaurera nationen och ge vårt folk en ny tro och hopp om en ljus svensk framtid.”

I maj 1991 pryddes Sverigekuriren av en bild på en vampyr och rubriken: ”Massmedia – vår tids dracula…”

”…Svenska folket, i motsats till vad Invandrarverket och massmedias Dracularelaterade redaktörer inbillat sig, är ett vaket och friskt släkte som lätt genomskådar massmedias försåtliga ansträngningar att förgöra vårt lands kultur och dess traditioner”, stod det i artikeln.

Sverigedemokraternas propaganda har sedan starten präglats av att utmåla Sveriges politiker som förrädare, medier som kampanjorgan som använder sig av invandring för att utplåna svensken.

”Nu är detta vårt svenska folk i långsamt, men obönhörligen utdöende genom otillräcklig återväxt, om inte en ändring snart kan ske. (…) Den svenska folkstammen måste äntligen vakna upp och förstå den för oss förskräckliga utveckling som pågår och vrida om politiken rätt för vår folkstams överlevnad.” Ur Sverigekuriren 1991.

Partiet ser sig utkämpa en existentiell kamp präglad av en besatthet av människors ursprung. Ett nyfött barn i Sverige utgör ett hot för nationen om det inte anses tillhöra ”den svenska folkstammen”, som beskrivs så här i Sverigekuriren:

”Vår svenska folkstam består i stort sett av dem vilkas föräldrar är födda i Sverige och av dem vilkas ena förälder är född i Sverige och den andra i ett av de av Sverige om givande länderna, som etniskt, geografiskt, och historiskt kallas Norden, samt av inflyttade från dessa länder med svenska som modersmål.”

”Föds inte som blanka blad”

I Sverigedemokraternas principprogram i dag nämns inte den ”den svenska folkstammen” men partiet skriver:

”Vi tror inte på teorin om att människorföds som blanka blad som kan fyllas med vilket innehåll som helst. Miljön har visserligen en stor betydelse för individens utveckling, men samspelar med det biologiska arvet (i tidigare versioner av detta program beskrivet med termen nedärvd essens) och den fria viljan.”

”De flesta människor identifierar sig primärt med andra individer som kulturellt påminner om en själv och av det följer att vi generellt har närmare till att visa solidaritet med individer som vi upplever är en del av samma gemenskap som vi själva. Av detta drar vi slutsatsen att en stark nationell identitet och ett minimum av språkliga, kulturella och religiösa skillnader har en gynnsam effekt på sammanhållningen, tryggheten och stabiliteten inom ett samhälle.”

Sverigedemokraternas ödeskamp förenar dem med den vidare vit maktmiljön av nazister och fascister och utgör en extrem politisk kraft. Propagandan om ett orkestrerat folkutbyte har inspirerat otaliga terrorister. Sverigedemokraterna har förfinat sina verktyg för att i det dolda indoktrinera ungdomar på sociala medier med rasistiska nidfilmer om invandrare som hotar svenska ungdomar. Deepfakes på politiker som porträtteras vilja förstöra landet.

I Sverigedemokraternas trollfabrik målgruppsanpassas sociala mediekonton för att tilltala de ”mer extrema” eller de ”mer milda”. Anställda influencers kallas in av partiet för att ”hata på Magda”, Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. Allt i det dolda, men som lyfts fram i ljuset av Kalla faktas wallraffande på Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning.

Sverigedemokraterna marinerar samhället i grov rasism, näthat och konspirationism i genom sina sociala mediekonton. De av partiet anställda personer som driver kontona beskriver mängden sådan att de ”drunknar i dem”, och allt sker med Jimmie Åkesson goda minne.

”Samlat korrupt etablissemang”

Efter att TV4 sänt programmen som visade Sverigedemokraternas propagandamaskineri från insidan förklarade Jimmie Åkesson att ”han inte har något att skämmas för”. I stället publicerade han ett ”tal till nationen” där han samlade sina anhängare. Med blicken i kameran ekade han de tidigare budskapen från sina företrädare i Bevara Sverige svenskt. Sverige är under attack av ett samlat korrupt etablissemang.

”Sverigevänner det pågår just nu, veckorna före det här viktiga EU valet, en gigantisk inhemsk påverkansoperation från det samlade vänsterliberala etablissemanget. (…) Vi skäms inte, det är inte vi som har förstört Sverige.

Han beskriver Kalla faktas avslöjande som ”kampanjjournalistik” som han kopplar till Socialdemokraterna.

”Vi kan inte låta detta vänsterliberala maktsyndikat med sossarna och Magdalena Andersson i spetsen vinna med hjälp av rena sovjetmetoder.”

Fascistisk valkampanj

EU-parlamentarikern Charlie Wimers (SD) sprider den högerextrema konspirationsteorin om ett orkestererat folkutbyte iscensatt av en socialistisk elit för att stoppa högerextrema partier som Sverigedemokraterna. Foto: Skärmdump/X

Samtidigt kampanjar Sverigedemokraternas toppnamn i EU-valet Charlie Weimers på den fascistiska myten om det stora folkutbytet, också den med eko från extremisterna som en gång bildade Sverigedemokraterna ur spillrorna av den rörelse som överlevde Nazitysklands fall:

”När man lägger ihop den socialdemokratiska oviljan att stoppa massmigrationen med stödet för islamism står det helt tydligt. Socialdemokraterna vill byta ut befolkningen för att kunna säkra makten med hjälp av muslimska väljare”, torgför Weimers på X.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV