Radar · Fred

Sipri: Kärnvapnens betydelse ökar i det geopolitiska spelet

stridsspets förs fram i parad

Det pågår en smärre kapplöpning i kärnvapen där många länder satsar på att modernisera med fler och nyare vapenarsenaler, rapporterar fredsforskningsinstitutet Sipri.

Samma dag som Natochefen Jens Stoltenberg berättar i en intervju med The Telegraph att medlemsländerna planerar för ett förhöjt säkerhetsläge, där fler kärnvapen ska beredas för att vara “standby”, kommer fredsforskningsinstitutet Stockholm international peace research institute (Sipri) med en ny rapport som varnar för att kärnvapen ökar i betydelse.

– Jag kommer inte gå in på operativa detaljer om hur många kärnvapenstridspetsar som ska vara operativa och vilka som ska vara i förvar men vi måste diskutera de här frågorna och det är just vad vi gör, säger Stoltenberg till tidningen, rapporterar TT.

Flera kärnvapenstater håller på att utveckla nya kärnvapen eller skaffa fler. Många håller även på att bygga nya vapensystem baserade på kärnvapen, som form av avskräckningsmetod eller för att öka inflytandet geopolitiskt.

Modernisering av kärnvapen

Sipri konstaterar att det finns uppgifter om att Kina kan ha satt några av sina kärnvapen på hög beredskapsnivå för första gången på många år.

– Medan det totala antalet kärnvapenstridsspetsar fortsätter att minska när vapen från kalla kriget-eran håller på att avvecklas, så växer tyvärr år till år antalet operationella stridsspetsar, säger Dan Smith, chef för Sipri, i ett pressmeddelande.

Han tillägger:

– Den här trenden kommer förmodligen att fortsätta och öka i takt de kommande åren och är väldigt oroande.

Det är det 55:e året som Sipri rapporterar om upprustning, nedrustning och internationell säkerhet. Totalt beräknar institutet att det finns 12 121 stridsspetsar med kärnvapen i år, varav ungefär 9585 är satta i militär beredskap. Dessutom var 2100 stycken satta i hög beredskap och redo att skjutas med ballistiska robotar. Av dessa tillhörde de flesta Ryssland, rapporterar Sipri.

De nio länder som har konstaterats ha kärnvapen är USA, Ryssland, Kina, Pakistan, Indien, Frankrike, Storbritannien och Israel.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV