Radar · Miljö

Paris borgmästare tog utlovat dopp i Seine

Paris borgmästare Anne Hidalgo tog under onsdagen en simtur i Seine, som nu är tillräckligt ren för att kunna kallas badbar.

Det har tagit tid och pengar att få floden Seine badbar i tid till sommar-OS i Paris som snart drar igång. Men nu har floden äntligen förklarats badbar – och borgmästare Anne Hidalgo har genomfört sitt utlovade dopp.

– Seine är utsökt, sa borgmästare Anne Hidalgo från vattnet, enligt France 24

Efter simturen konstaterade hon att det var som en ”dröm”, och att detta är beviset på att många års hårt arbete gett resultat.

Redan 1990 utlovade Frankrikes president Jacques Chirac att han skulle ta ett bad i Seine när floden renats tillräckligt. Det blev aldrig av. Men sedan Paris fått klartecken om att få hålla sommar-OS 2024 drog arbetet med reningen i gång på riktigt. Omkring 1,4 miljarder euro (drygt 16 miljarder kronor) ska det omfattande arbetet ha kostat, och in i det sista har det varit oklart om man skulle lyckas få floden tillräckligt ren. 

Så sent som den 23 juni fick Paris borgmästare Anne Hidalgo skjuta på det dopp hon lovat att genomföra i floden. Detta då man uppmätt för höga halter av tarmbakterier i vattnet. Hela våren har varit regnigare än vanligt, vilket inneburit att orenat avloppsvatten spolats ut i floden. 

– Det har regnat över hela Frankrike. Sommaren har kommit väldigt sent och det har de goda resultaten också gjort, säger Marc Valmassoni från kampanjgruppen Surfrider som har genomfört veckovisa tester på Seine sedan förra året, till France 24.

– De (testresultaten) är inte utmärkta, de är inte hemska, de är genomsnittliga. Men just nu är vattnet badbart, konstaterar han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV