Radar · Miljö

Paris borgmästare lovar ta ett dopp i Seine – har hotats med bajsaktion

Floden Seine när den rinner genom Paris.

Paris borgmästare Anne Hidalgo har lovat att bada i floden Seine nästa vecka. Det för att dämpa farhågor om att floden inte håller måttet inför OS-invigningen. Men alla är inte lika glada över den kostsamma satsningen på att rensa upp i floden.

En rinnande soptipp – så betraktades länge floden Seine som flyter genom Paris. Den tidigare presidenten Jacques Chirac vädrade 1990 en dröm om att parisarna skulle kunna bada i floden men det var först när Frankrike la bud om att stå värd för sommar-OS 2024, som arbetet drog igång på allvar. Paris borgmästare Anne Hidalgo lovade att göra floden badvärdig igen. En dröm för många parisare, vars stad under sommarmånaderna kan förvandlas till en kokande gryta och där forskare nyligen varnade för att temperaturen kan nå 50 grader i samband med värmeböljor, till följd av klimatförändringarna. 

– Värmestress i samband med värsta tänkbara värmeböljor innebär risker för stora offentliga evenemang i städer, varnade forskaren Pascal Yiou.

De senaste åren har en rad satsningar gjorts för att rensa upp i den djupt förorenade floden – till en summa av hisnande 1,4 miljarder euro, skriver nyhetsbyrån Afp. Så har också miljön gradvis förbättrats och djur- och växtlivet återvänt. En man som som far floden upp och ned för att dragga efter skräp, berättar för nyhetsbyrån att han fortfarande får upp skotrar, soffor, cyklar, döda djur och en till två gånger om året också människokroppar. 

– Man vänjer sig, säger han till Afp.

Anna Hidalgo vill hoppa i plurret

Men mängden skräp har med åren blivit mindre. Ändå går allt inte som planerat. Under våren har häftiga skyfall tvingat reningsverk att spola ut orenat avloppsvatten i floden och flera provtagningar har visat att vattenkvalitén inte varit bra nog. Men den senaste tiden har regnet uteblivit och testresultaten visat grönt, varpå borgmästare Anne Hidalgo lovat att ta ett dopp, nästa vecka. 

Det är förvisso inte första gången hon lovat det. Den 23 juni skulle hon också tagit ett dopp. Men så blev det inte, Anne Hidalgo skyllde då på att parlamentet upplösts.

– Vi kommer att ge oss själva tid att ta oss igenom parlamentsvalet, förklarade hon i Le monde.

Bajsaktion hotar

Istället hamnade fokus på en grupp arga parisare som rasade – och fortsatt rasa under hashtaggen #JeChieDansLaSeineLe23Juin, ”jag skiter i Seine den 23 juni”, med kritik mot att myndigheterna istället borde satsa pengarna på de sociala problem staden tampas med. ”De har kastat in oss i skiten, det är deras tur att kasta sig i vår skit”, skriver de på en hemsida. Om de nu, när Ann Hidalgo åter igen sagt sig vara beredd på att ta ett dopp, tänker göra verklighet av sina hot, är oklart. 

Samtidigt rycker OS allt närmare. Den 26 juli ska floden spela huvudroll i öppningsceremonin, då den utgör en av sträckorna i en triathlon och sim-maratontävling. Om allt går väl.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV