Radar · Politik

Populistpartier leder i hälften av EU-länderna

Två representanter för populistiska partier i Europa: Robert Fico (Smer, Slovakien) och Viktor Orbán (Fidesz, Ungern).

Populistpartier är just nu de största partierna i 13 EU-länder. Det visar en sammanställning som nyhetssajten Politico gjort av ländernas senaste opinionsundersökningar. 

Högerpopulistiska Fidesz i Ungern (48 procent), Ano 2011 i Tjeckien (35 procent) och SDS i Slovenien (34 procent) är de populistpartier som just nu samlar flest anhängare i EU-länderna. Totalt är det 13 av 26 EU-länder som nu har ett populistiskt parti som största parti, enligt Politicos Poll of polls.

Definitionen av vad ett populistparti är kommer från expertsidan The populist och det finns bland länderna exempel på såväl vänsterpopulistiska som högerpopulistiska samt neutrala partier sett ur en höger-vänsterskala. 

Enligt en sammanställning av Europaportalen är de högerpopulistiska partierna dock i klar majoritet: nio stycken jämfört med ett vänsterpopulistiskt (Sinn Fein på Irland). I tre av länderna klassades partierna varken som höger eller vänster: ANO 2011 i Tjeckien (medlem i liberala gruppen i Europaparlamentet), konservativa GERB i Bulgarien (medlem i kristdemokratiska och konservativa EPP) och socialdemokratiska Smer-SD i Slovakien, (uteslutna ur den socialdemokratiska partigruppen S&D).

Enligt The poplistas klassificering hör Sverigedemokraterna till gruppen av högerpopulistiska partier. De fick i den senaste opinionsundersökningen 23 procent av rösterna, och är därmed det populistiska partiet i EU som får flest andel röster utan att vara störst i sitt land. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV