Radar · Utrikes

La ner blommor för Navalnyj – greps av rysk polis

Polis för bort en man som lagt blommor vid en minnesplats för Aleksej Navalnyj i S:t Petersburg.

Över 100 personer har gripits i Ryssland efter att ha hedrat oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Det uppger den oberoende rättsorganisationen OVD-Info.

Flera av gripandena gjordes i samband med att människor i olika städer lagt ut blommor vid monument över offer för sovjettidens förtryck.

I S:t Petersburg greps minst 56 personer och i huvudstaden Moskva minst elva. Gripanden har även gjorts i Murmansk i norr och i Krasnodar och Rostov-vid-Don i söder, enligt organisationen, som understryker att antalet frihetsberövade kan vara fler än vad man känner till.

Aleksej Navalnyj, internationellt känd som antikorruptionsaktivist och en av Putins främsta kritiker, förklarades död av ryska kriminalvården på fredagen. Han var då placerad på en isolerad straffkoloni i Charp i norra Ryssland, långt från Moskva.

Protester och minnesstunder har hållits utanför ryska ambassader runtom i Europa. I Berlin samlades ett tusental personer och polisen fick spärra av paradgatan Unter den Linden. I bland annat Stockholm, Barcelona, Paris, Warszawa och Tallinn hölls mindre manifestationer utanför de ryska ambassaderna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV