Radar · Utrikes

Navalnyjs team: Kroppen är inte på bårhuset

En demonstrant utanför Rysslands ambassad i Bulgariens huvudstad Sofia håller en skyllt med ett citat från Aleksej Navalnyj: "Jag är inte rädd, var inte rädda ni heller".

Aleksej Navalnyj är död, enligt ett officiellt besked till hans mamma. Men hans kropp finns inte på det bårhus som myndigheterna påstått, enligt Putinkritikerns medarbetare.

Ryska utredare hävdar att utredningen kring Navalnyjs död är klar och att ”inget brottsligt har kunnat påvisats”, uppger talespersonen Kira Jarmysj på X. Familjen har dock fortfarande inte fått se kroppen eller veta var den befinner sig.

”Det är uppenbart att de ljuger och gör allt de kan för att undvika att lämna över kroppen”, skriver hon.

Under dagen har Navalnyjs mamma och hans advokat rest till den straffkoloni i Sibirien där 47-åringen avtjänade sitt straff. På lördagsförmiddagen bekräftade Jarmysj att familjen fått ett offentligt dödsbesked.

”Aleksej Navalnyj mördades. Hans död inträffade den 16 februari klockan 14.17, lokal tid, enligt det officiella meddelandet till Aleksejs mor”, skrev hon på X och fortsatte:

”Vi kräver att Aleksej Navalnyjs kropp omedelbart lämnas över till hans familj.”

”Han var frisk”

Enligt Navalnyjs medarbetare är hans kropp inte på det bårhus där fängelsemyndigheten uppgett att den ska vara. När advokaten och mamman anlände till bårhuset i Salechard var det stängt, och när de ringde numret på husets dörr fick de beskedet att kroppen inte var där, uppger teamet på Telegram enligt AFP.

Så fort nyheten om Navalnyjs död blev offentlig betonade hans medarbetare att det rör sig om ett mord – och att president Putin har Kremlkritikerns blod på sina händer.

Under fredagen sade mamman till den ryska tidningen Novaja Gazeta att hon träffade sonen den 12 februari.

– Han levde, var frisk och glad, sade hon.

Även en rad världsledare har pekat mot det ryska makthögkvarteret Kreml efter dödsfallet. Från Kremls håll har dödsfallet under lördagen bemötts med tystnad, trots att omvärldens krav på svar ökar minut för minut.

Nyheten om Kremlkritikerns död kom dagen innan den ryska presidentvalskampanjen formellt drar i gång. I början av februari uppmanade Navalnyj ryssarna att protestera mot Vladimir Putin under valet genom att ”skapa kaos” vid vallokalerna. I ett uttalande på sociala medier menade Navalnyj att invånarna, genom att bilda långa köer vid middagstid den 17 mars för att rösta mot Putin, skulle kunna uppvisa ”en kraftfull manifestation av stämningen i landet”.

Texten har uppdaterats.