Radar · Miljö

Oljehamnen i Göteborg blockerades av klimataktivister

Ett antal aktivister blockerade två infarter till oljehamnen i Göteborg under lördagsmorgonen.

Oljehamnen i Göteborg blockerades under lördagsmorgonen, när aktivister från Extinction rebellion gjorde gemensam sak med flera andra aktivistgrupper i länder runtom Nordsjön. Aktionerna i kampanjen North sea fossil free kräver bland annat att inga nya fossila investeringar görs i Nordsjöregionen.

Lördagen är en aktionsdag för klimatrörelser runt hela Nordsjön, och fokuset är att uppmana till att inga nya investeringar i fossila bränslen görs i Nordsjöregionen. Fossilgas är inte heller ett alternativ, påpekar klimatrörelserna. 

Som en del i den internationella aktionsdagen genomförde Extinction rebellion Sverige under morgonen en blockad vid oljehamnen i Göteborg. Två portar i oljehamnen blockerades av ett 50-tal aktivister och troligen är det här den tionde gången som en aktion görs just på denna plats sedan 2022, uppger Extinction rebellion i sin livesändning på facebook. 

Den svenska gruppens krav, utöver de internationella, är att inga investeringar görs i Göteborgs oljehamn samt att Göteborgs politiker måste presentera en plan för hur avvecklingen av Oljehamnen och raffinaderierna ska gå till. 

– Göteborgs stad har alltså ingen plan för att avveckla den här verksamheten. Tvärtom så håller man den under armarna genom att använda till exempel spillvärmen som kommer från Preem, Sveriges största raffinaderi som ligger här i Göteborg, säger Ragnhild Larsson som håller i Extincion rebellens livesändning och fortsätter:

– Genom att göra det så skickar man ju heller ingen signal om att nu är det faktiskt dags att avveckla den här verksamheten. Det vet ju alla, att dagarna är räknade för fossilindustrin. Men vi måste få bort den så fort som möjligt. Och det går givetvis inte att stoppa verksamheten här imorgon, men vi måste ha en plan. Den planen finns inte!

Göteborgs stad har väldigt högt ställda, ambitiösa klimatmål, men det finns ingen plan för att uppnå dem, konstaterar hon.

– Och klimatrådet, stadens eget klimatråd har sagt att man måste ha en plan för detta.

”Behöver sluta borra”

Under aktionen höll Annelie Ängdervik ett tal, där hon lyfte fram en ny rapport från organisationen Oil Change International, som visar att inget av de fem största olje- och gasproducerande länderna runt Nordsjön har policyer som är i linje med parisavtalets mål om att hålla sig inom 1,5 graders uppvärmning.

– Nordsjöländernas fortsatta godkännande av nya olje- och gasutvinningar och prospekteringar kan leda till över 10 miljarder ton nya koldioxidutsläpp. Vi är här idag för att forskningen visar att Nordsjön behöver vara fossilfri. Regeringarna behöver sluta borra efter ny olja, sa Ängdervik. 

Genom hamnen passerar varje år 22 miljoner ton råolja, mestadels från Nordsjön. 

– Oljan rinner in i Göteborgs vener. Detta händer vid samma tid när mänskligheten måste lämna allt fossilt i marken på bara några få decennier. Koldioxidutsläppen som orsakas av oljeaktiviteten i Göteborgs hamn kommer att leda till extremt väder som kommer att tvinga tusentals och åter tusentals personer att fly och till och med dö, fortsatte Ängdervik och uppmanade återigen Göteborgspolitikerna att upprätta en plan för avveckling. 

Vid 12-tiden avslutades aktionen vid oljehamnen efter uppmaning från polisen. I samband med det ska 10 aktivister ha blivit misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten.

– Vi tror att Preem och polisen pratat ihop sig om detta, för vid 12-tiden var det en kö med transporter som stod och väntade, säger Fredrik Ängdervik, presstalesperson för aktionen, över telefon.

– Det gör ju att vi kanske kommer vara mer försiktiga med den information vi delar vid nästa aktion. Men oavsett så har vi ändå lyckats skapa en störning. Under cirka tre timmar så har inga oljetransporter kommit fram, säger han.

Under eftermiddagen genomför gruppen även en slow walk genom centrala Göteborg, där ett 40-tal personer deltar.

Artikeln har uppdaterats under dagen.