Glöd · Under ytan

Bakom konspirationsteorierna

Demonstration frihetsrörelsen

Vilka är det som ligger bakom de underliga historierna om allt från chip i vaccinet till ”folkutbyte”? Mathias Wåg gör en genomgång av de konspirationistiska rörelserna.

Det var den största demonstrationen i Sverige under pandemin. Tiotusen deltagare trotsade restriktionerna och gick från Norrmalmstorg till ett överfullt Sergels torg den 21 januari 2022. Den spretiga manifestationen kallades Frihetsrörelsen. Här tågade newage-andliga och alternativhippies bakom ett block på flera hundra svartklädda fotbollshuliganer, nazistiska Nordiska motståndsrörelsen stod uppställd med sin banderoll bakom wellness-entreprenörer som krängde ”medicinskt vatten”, yogamammor och läkarupprop för vaccinmotstånd samsades med högerextrema alternativmedier och festlängtande skogsrejvare. 

När covidrestriktionerna avskaffades våren 2022 skingrades denna brokiga allians för vinden. Nu försöker olika konkurrerande nätverk, alternativmedier och mikropartier inom extremhögern att plocka upp resterna och hitta en ny fråga att samlas kring.

Tre metakonspirationer

I Tyskland kallades dessa demonstrationer för Querfront (tvärfront) eller Querdenken (tvärtänkande): samlingar på tvären som förbinder grupperingar som aldrig annars skulle stå på samma sida. Framför allt har tvärfronterna försökt överbrygga tre former av större metakonspirationer, övergripande konspirationsteorier som fungerat samlande för mindre strömningar. 

Extremhögern bidrog med teorin om The great replacement, en syn att politikerna i hemlighet planerade ett stort folkutbyte, där den inhemska befolkningen skulle ersättas av en invandrad. Antivaccinrörelsen samlades mot The great reset, en föreställd plan som World economic forum under Klaus Schwabs ledning och världshälsoorganisationen WHO drev för att ekonomiskt förslava världens befolkningar med pandemin som förevändning. 

För new age- och wellnessrörelsen sågs ett andligt globalt uppvaknande, The great awakening, ske mot de mörka krafter och energier som härskade i världen. De tre metakonspirationerna förenades i en tro på att en global elit, en ”satanistisk frimurarkabal av globalister”, verkade i bakgrunden för att inte bara förändra samhället, utan även förändra befolkningarna, förändra medborgarnas kroppar och sinnen. 

Härmar frimurarna

Det är främst två politiska projekt som försökt ta över Frihetsrörelsens mantel: det så kallade Nätverket och partiet Mod (Mänskliga rättigheter och demokrati). Den namnlösa struktur som kommit att kallas Nätverket har en lång historia inom svensk extremhöger. De uppstod ur resterna av Nationaldemokraterna, ett utbrytarparti som startades av Sverigedemokraternas partiorganisatör Tor Paulsson 2001. När Nationaldemokraterna lades ner 2014 fortsatte de informellt som ett slutet nätverk som försökte infiltrera de andra organisationerna i ytterhögern.

Nätverket lyckades värva några av Frihetsrörelsens talespersoner och har tillsammans med dem startat nyhetssajten Frihetsnytt. På Frihetsnytt blandas traditionella ytterhögerfrågor, som invandringsmotstånd, med teorier om att Sverige är övertaget av en djup stat av globalister kopplade till finanseliten och judarna. De härmar frimurarnas organisationer, med ett system av mentorer och coachning, utbildningar i personlig utveckling, med inre utmärkelser och nivåer deltagarna vigs in i. Nätverket kring Frihetsnytt drivs fortfarande av Tor Paulsson, som nu uppträder under pseudonymen Tobbe Larsson.

Nätverkets viktigaste verksamhet är den årligen återkommande Svenska bok- och mediemässan, ett paraply för högerns alternativmediesajter såsom Swebbtv, Samnytt, Insikt24 och Nya tider. De har det senaste året lanserat flera manifestationer för att försöka ta över stafettpinnen efter vaccinprotesterna. De har organiserat kärleksmanifestationer mot gängvåld och protestdemonstrationer mot public service, kopierat internationella ”frihetskaravaner” med långtradarchaufförer och bondeprotester. 

Mod – ”mjuka” infiltratörer

Andreas Sidkvists parti Mänskliga rättigheter och demokrati (Mod) är nära kopplade till Nätverket. De genomför de flesta av manifestationerna tillsammans, har talare på varandras möten och deltar i varandras medier. Om Nätverkets projekt är att samla hela ytterhögern och konspirationsmiljöerna i ett samlande paraply till höger, försöker Mod snarare infiltrera freds-, miljö- och solidaritetsrörelsen. Mod marknadsför sig som ett tvärpolitiskt parti, men flera av de tongivande personerna kommer ur konspirationistforumet Vaken.se. 

Partiet Mod satsar på EU-valet 2024 och har lanserat en samlande lista för konspirationistmiljön med representanter från småpartier som Enhet och Knapptryckarna. Listan skulle toppas av den politiska riksdagsvilden Elsa Widding, men hon skrämdes direkt bort av partiets interna stridigheter och lämnade efter bara en vecka.

Partiet har, precis som Nätverket, skapat flera olika fronter för att försöka hitta nästa samlande fråga. Mod drev Instagramkampanjen Kavla ner mot vaccinering och tillsammans med andra antivaccingrupper som Sjuksköterskeuppropet och Läkaruppropet startat kampanjen Exit WHO. De har senaste året försökt ta sig in i protesterna mot Nato och försvarssamarbetsavtalet DCA med sin front Fredsalliansen, som de driver tillsammans med företrädare för Schillerinstitutet (Europeiska arbetarpartiet, EAP), partiet Alternativ för Sverige och Nätverket.

Utåt profilerar sig Mod som ett ”mjukt” parti för fred, ekologiskt jordbruk, yttrandefrihet och mot övervakning, till skillnad från Nätverkets ”hårdare” framtoning med skyddsstyrkor, öppen rasism och retorik om folkförrädare. Internt handlar partiets utbildningar om att inviga medlemmarna i ”sanningen” om de dolda makteliterna, Bilderberggruppen, FN:s klimatagenda och den ”transhumanistiska genusideologin”.

Tonar ner ideologin

Partiet Mod och Nätverket delar samma arbetssätt, att utåt tona ner sin ideologi och istället bilda nya frontorganisationer som ska nå en bredare målgrupp. Deras arbetsmetoder speglar deras syn på världen: föreställningen att världen styrs av dolda konspirativa makteliter har fått dem själva att organisera sig konspirativt med en fasad utåt och en annan ideologi som lärs ut internt. De är en mörk spegelvärld, som Naomi Klein beskriver det i sin bok Doppelgänger (Ordfront 2023), av den värld de säger sig bekämpa.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV