Radar · Djurrätt

Misshandlad katt får skadestånd – symboliskt viktig dom

Katten på bilden har inget med artikeln att göra.

En domstol i franska staden Lille har dömt en kattägare att betala skadestånd till sin katt, som han misshandlat till döds. Det är första gången en liknande dom görs i Frankrike och är enligt flera djurrättsorganisationer en viktig symbolisk dom.

”För första gången i Frankrike har ett djurs skada erkänts och symboliskt kompenserats”, skriver Graziella Dode, representant för djurrättsorganisationen LPA-NF (Ligue protectrice des animaux du Nord de la France) på Instagram, rapporterar Le Parisien

Det var i juli förra året som ettåriga katten Lanna hittades död i en papperskorg i Lille. Hennes ägare har erkänt att han dödat henne med knytnävsslag och en träpåk, efter att katten rivit hans barn som har autism.

Mannen har nu dömts till åtta månaders fängelse för grymhet mot djur och har också förbjudits att ha husdjur. Därtill ska mannen betala ett skadestånd på 100 euro till katten.

Beslutet har ett symboliskt värde, konstaterade juridikprofessorn Fabien Marchadier i nyhetstidningen 20 minutes. Han tillade att det också öppnar ”en rad frågor om avel eller medicinska experiment på djur”. 

Jacques-Charles Fombonne, ordförande i djurrättsorganisationen Société protectrice des animaux, säger till France 3 att han är glad över domen då det ”betyder att vi tänker på djurens status”. Men då han även är doktor i djurrätt uttrycker han också en skepticism mot domen och en rädsla för att den kan upphävas:

– Jag förstår inte på vilken rättslig grund den kan baseras, konstaterar han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV