Radar · Politik

Ministern KU-anmäls för fiskebeslut

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) saknade riksdagens mandat i en viktig omröstning, enligt Socialdemokraterna.

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) anmäls till riksdagens konstitutionsutskott av Socialdemokraterna för ett EU-beslut om fisket.

Anmälan grundar sig i att Sverige lade ner sin röst i en omröstning om EU:s fiskepolitik utan att meddela riksdagens EU-nämnd. Därmed saknade regeringen mandat från riksdagen, enligt S.

Europeiska rådet beslutade i december att man vill ta bort den så kallade 5-procentsregeln för fisket, ett slags nödbroms för att säkerställa beståndens hållbarhet.

Regeln säger att fångstkvoter ska fastställas så att det är mindre än 5 procents sannolikhet att lekbeståndets biomassa faller till en nivå där risken är stor att beståndet inte klarar sig.

”Den svenska regeringen lät beslutet i rådet passera under julhelgen utan att förankra med EU-nämnden. Jag vill att KU granskar om inte landsbygdsministern handlade över sina befogenheter när han indirekt gav grönt ljus till ett förslag som bidrar till överfiske. Det kan vara spiken i kistan för strömmingen i Östersjön”, skriver EU-nämndes vice ordförande Matilda Ernkrans (S) i en kommentar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV