Radar · Politik

Förtroendet på spel – oklart om S vill fälla

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Imorgon sker misstroendeomröstning i riksdagen om klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Men det ser svårt ut för C, MP och V att få till en fällning. Inte ens om S ställer sig bakom har partierna de röster som krävs.

Minst hälften av riksdagsledamöterna måste rösta ja på onsdagen om misstroendeförklaringen mot Romina Pourmokhtari ska gå igenom.

Det innebär att rösterna inte räcker även om också Socialdemokraterna ställer sig bakom. Oppositionen har tillsammans 173 mandat, och det krävs 175 för att en minister ska bli tvungen att avgå.

Det var Centern och Miljöpartiet som väckte misstroendet mot Romina Pourmokhtari i december.

De båda partierna är kritiska till att Pourmokhtari har presenterat en klimathandlingsplan som inte sänker utsläppen av koldioxid.

– Man har en klimathandlingsplan som är tom. Det här är en av de viktigaste frågorna vi har att hantera och vi har inte förtroende för klimatministern helt enkelt, säger MP:s språkrör Daniel Helldén.

Vänsterpartiet slöt snabbt upp bakom initiativet, men Socialdemokraterna har ännu inte meddelat hur de ställer sig.

Helldén förutsätter att S inte heller har förtroende för Pourmokhtari. Han hoppas därtill att ledamöter från Tidöpartierna ska byta sida.

– Jag har fortfarande en förhoppning att det finns några liberaler kvar med klimatsamvete, säger han.