Radar · Djurrätt

Bara hälften av sälarna i licensjakten skjutna

Dessa gråsälar klarade sig från årets jakt där mindre än hälften av kvoten sköts.

Mindre än hälften av sälarna i den tillåtna kvoten på 1 500 djur har skjutits när licensjakten avslutades.

Licensjakten på gråsäl har pågått i två perioder: mellan den 20 april och 20 maj i samt mellan den 6 juni och 15 januari 2024.

När jakten avslutades hade 727 fällda sälar rapporterats in till Naturvårdsverket, vilket är mindre än hälften av den gemensamma kvot på 1 500 sälar som tilldelats i de tolv länen där jakten får bedrivas.

Svår jakt

Christine Aminoff, handläggare på Naturvårdsverket, säger att det finns flera förklaringar till att man inte når upp till kvoten. En är det uppehåll i jakten mellan den 20 maj och 6 juni som görs för att ge sälarna ro när de byter sin päls. Under uppehållet passar man även på att inventera sälarna.

– Det kan vara en intressant period för vissa jägare att jaga, säger hon.

En annan är att säljakten är svår, ofta krävs en båt och goda väderförhållanden, det får till exempel inte vara för blåsigt.

– Det krävs också god lokalkännedom om var sälarna finns, säger Christine Aminoff.

– Sedan är det inte alla som ser säljakt som en lika stor resurs som till exempel älgjakt. Det finns mycket tradition kopplad till att jaga älg och du får väldigt fint kött – sälköttet är också fint, men det är färre som äter det.

Förstör fiskeredskap

Det totala antalet gråsälar i Östersjön beräknas till mellan 49 000 och 61 000 individer. Syftet med licensjakten är att få ned antalet skador inom yrkes- och fritidsfisket som sälarna orsakar. De förstör fiskeredskap, skadar fångst i redskapen och bidrar till minskad fiskfångst generellt.

– Kvoten är inte något mål i sig, men vår bedömning är att det fortfarande förekommer ganska mycket sälskador i Sverige och att det därför finns ett fortsatt behov av den här jakten, säger Christine Aminoff.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV