Radar · Utrikes

Aleksej Navalnyj död i fängelse

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs talesperson uppger att man inte fått någon bekräftelse på dödsbeskedet.

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj har dött i fängelse, uppger ryska kriminalvården enligt nyhetsbyråer.

”Navalnyj kände sig dålig efter en promenad och förlorade medvetandet nästan genast. Medicinsk personal anlände omedelbart,” heter det i ett uttalande från den ryska fångvården.

Enligt texten gjordes flera försök att återuppliva honom, utan resultat. Ambulanspersonal dödförklarade Navalnyj på plats och dödsorsaken ska vara under utredning.

Kira Jarmysj, en talesperson för Navalnyj, skriver på X att man inte har någon bekräftelse på beskedet.

”Aleksejs advokat flyger nu till Charp. Så fort vi får någon information så rapporterar vi det”.

Navalnyjs mamma säger till den ryska tidningen Novaja Gazeta att han tidigare i veckan mådde bra.

— Vi såg honom i fängelset den 12 februari. Han levde, var frisk och glad, säger hon till tidningen.

Regisserad process?

Aleksej Navalnyj är internationellt känd som antikorruptionsaktivist och en av president Vladimir Putins främsta kritiker. Han avtjänade ett långt fängelsestraff i en isolerad straffkoloni i Charp i Ryssland när han dog, 47 år gammal.

Navalnyj blev akut sjuk under en flygresa från Tomsk i Sibirien i augusti 2020. Efter att i flera månader ha vårdats på sjukhus i Tyskland, där det konstaterades att han förgiftats av nervgiftet novitjok, återvände han under uppmärksammade former till Ryssland den 17 januari 2021.

Han greps direkt på flygplatsen och dömdes därefter till fängelse för att ha brutit mot borgen, i vad som allmänt betraktas som en politiskt regisserad process.

2022 dömdes han till ett nioårigt fängelsestraff efter att ha dömts för förskingring och domstolstrots. I augusti i fjol dömdes han till ytterligare 19 års fängelse för extremism.

Ny isolering

Domarna mot Navalnyj anses av såväl hans anhängare som av omvärlden vara politiskt motiverade och regimens sätt att försöka tysta kritik mot Kreml. Den hårda behandlingen av honom har i omvärlden setts som politiskt motiverad, då Vladimir Putin sett Navalnyj som ett hot mot regimens hårda grepp om makten.

Ryssland går till val i mitten av mars, ett val som i stora delar av omvärlden dömts ut som odemokratiskt.

För två dagar sedan twittrade Navalnyj på X att han tilldömts 15 dygn i isolering i straffkolonin – den fjärde isoleringen under de mindre än två månader han då varit där.

Aleksej Navalnyj var gift och hade två barn. På Alla hjärtans dag i tisdags twittrade han till sin hustru Julia: ”Käraste, för oss är det som i sången: Vi skiljs åt av olika städer, flygplatsernas avgångsljus, blå snöstormar och tusentals kilometrar. Men jag känner ändå att du är nära mig varje sekund och jag älskar dig mer och mer.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV