Radar · Miljö

NOAA: Andra globala korallblekningen på tio år

Blekta koraller i havet utanför Mexico.

Världen upplever just nu en global massblekning av koraller, meddelar amerikanska vädermyndigheten NOAA. Det är den fjärde globala korallblekningen som uppmätts och den andra på tio år. 

– Från februari 2023 till april 2024 har betydande korallblekning dokumenterats på både norra och södra halvklotet i varje större havsbassäng, säger Derek Manzello, koordinator på NOAA:s avdelning Coral Reef Watch, i ett pressmeddelande.

Blekningen har bekräftats i Florida, Karibien, Brasilien, Mexiko, El Salvador, Costa Rica, Panama, Colombia, Australiens stora barriärrev och stora områden i södra stilla havet samt röda havet och persiska viken. NOAA har även fått bekräftat omfattande blekning på flera håll i Indiska oceanen, såsom Tanzania, Kenya, Mauritius och Seychellerna.

– När världshaven fortsätter att värmas upp, blir korallblekning mer frekvent och allvarlig. När dessa händelser är tillräckligt allvarliga eller långvariga, kan de orsaka koralldödlighet, vilket skadar de människor som är beroende av korallreven för sin försörjning, säger Derek Manzello. 

Korallblekning måste inte innebära att korallrev dör. Om värmestressen som orsakat det hela försvinner kan korallerna återhämta sig. Samtidigt har FN:s klimatpanel IPCC varnat för att en majoritet av korallreven riskerar att dö ut redan om vi passerar Parisavtalets 1,5-gradersmål och att bara en procent ser ut att klara sig om vi går över 2-gradersgränsen.

Samtidigt pågår nu omfattande arbete för att förhindra ett sådant scenario. NOAA arbetar bland annat med ett program för bevarande av korallrev, CRCP, och i det internationella samarbetet International coral reef initiative samarbetar en rad länder med att dela sina bästa erfarenheter i arbetet. 

Förra årets värmebölja i Florida har exempelvis gett en rad nya insikter, skriver NOAA. Bland annat arbetade man då med att flytta korallplantskolor till djupare, svalare vatten och att använda skuggande solskydd för att skydda koraller i andra områden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV