Radar

Budgeten: De rikaste blir allt rikare 

En kvinna fotograferar ett kryssningsfartyg.

De rikaste tio procenten av svenskarna har haft en dubbelt så bra ekonomisk utveckling som resten av hushållen, framgår av vårbudgeten, rapporterar TT.

Att de rikaste blir allt rikare är en trend som pågått under de senaste 20 åren. Under de senaste tio åren har skillnaderna accelererat ytterligare. Då har den ekonomiska standarden för toppskiktet ökat med närmare 40 procent, mot omkring drygt tio procent för resten av svenskarna.

Förklaringen är ökade kapitalinkomster, framför allt för ägare av så kallade fåmansbolag. Informationen är hämtad från den fördelningspolitiska redogörelsen i vårdbudgeten, uppger TT

Elinor Odeberg, chefsekonom på Arena idé, anser att finansministern borde ta större ansvar för det ekonomiska läget. Bortsett från att det tillfälligt förstärkta bostadsbidraget förlängs, saknas satsningar som hjälper människor med dålig ekonomi, enligt henne. 

– Elisabeth Svantesson låter mer som en meteorolog än en finansminister. Hon pratar om ekonomisk vinter samtidigt som hon sitter på instrumenten för att göra något åt situationen, säger hon till Aftonbladet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV