Radar · Miljö

Klimatvandring avslutades – med budkavle till politikerna

Familj sitter i gräset och lyssnar på tal

För andra året i rad har gruppen Klimatvandra genomfört klimatvandringar runtom i Sverige för att uppmana politikerna till att prioritera klimatfrågan högre. Idag går de slutetappen fram till Humlegården i Stockholm för att sedan lägga fram sina krav till politikerna.

Närmare 20 000 kilometer har de gått tillsammans – i 15 länder och genom 379 orter i Sverige. Totalt handlar det om hundratals vandrare som har anslutit sig till initiativet, som genomförs för andra året i rad. 

Under söndagen går de en sista etapp från Bergshamra till Humlegården i Stockholm, för att hålla en ceremoni och senare överlämna namnunderskrifter med uppmaningar till alla partier i riksdagen att ge klimatfrågor högsta prioritet.

– Vi möter många människor som tycker att klimatfrågan är viktigt men som inte finner former för sitt engagemang och som känner frustration över att inte tillräckligt mycket görs. Genom vandringarna för vi samman människors vilja om förändring på olika håll i landet i en gemensam folklig aktivitet. Med närmare 20 000 kilometer i våra ben, i 15 länder och genom 379 orter i Sverige vill vi helt enkelt visa våra folkvalda politiker att vi är många som skulle stödja en mer beslutsam klimatpolitik, säger Mari Pårup, en av grundarna, i ett pressmeddelande.

Alla kan delta

Tillsammans med de fyra andra grundarna – Anna Frenning, Marie Meijer-Falk, Madeleine Söderström och Hans Pårup – har hon arrangerat vandringar runtom i Sverige under flera månaders tid. Grupper och organisationer kan ansluta sig och lägga upp offentliga vandringar på gruppens hemsida, och privatpersoner kan också registrera sina egna vandrade kilometer i efterhand.

Förra året blev det drygt 6000 vandrade kilometer, vilket Syre då skrev om. Detta år har det blivit dubbelt så mycket och ihopslaget har deltagarna nu gått nästan 20 000 kilometer – ett tydligt budskap till de folkvalda politikerna att det är många som skulle stödja en mer beslutsam klimatpolitik.

– Runt om i världen ser vi varningstecken på att ekosystemet håller på att kollapsa, vi tror på forskarnas varningar och gör vad vi kan för att bidra. Nu vill vi att Sveriges regering och riksdag gör detsamma, säger Mari Pårup i pressmeddelandet.

Klimatministern kommer inte

En annan av grundarna, Marie Meijer-Falk, säger till Syre att de bjudit in klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari och riksdagens vice talmannen att delta i eftermiddagens ceremoni, men att de tackat nej. 

– Det är ju sorgligt. Det är som att de ignorerar oss. Vad vi vill med klimatvandringarna är att vi vet att vi är många som är oroliga och som är frustrerade över att så lite görs. Det är inte alla som vill gå ut och demonstrera, men vi är många som är oroliga.

Med på ceremonin kommer även den numera kända skylten Miljödepartementet att vara.

– Vi vill visa att även om den togs ner, så är den i rörelse med miljörörelsen. Mycket har ju historiskt gjorts genom gräsrotsrörelsen. Vi sår ett frö, och sedan vet vi inte hur det växer. Men det känns bra att göra något och vara handlingskraftig.

Hon berättar att vandringarna också ger mycket tillbaks.

– När vi vandrar tillsammans så stärker vi varandra. Vi pratar om hur vi kan resa utomlands med tåg, konsumera mindre eller anordna klädbytardagar. Det blir väldigt fina samtal. Just när vi upplever att vi är många så väcks ett hopp. Vi är starka tillsammans, säger Marie Meijer-Falk.

Texten har uppdaterats.

Klimatvandras tre krav på politikerna: 

1. Ge klimatet och miljön högsta prioritet, med bred politisk samverkan motiverat av ett uttalat klimatnödläge och som följer det överenskomna Parisavtalet.

2. Arbeta för en lag som gör ekocid – storskalig miljöförstöring – till ett internationellt brott, likt till exempel folkmord.

3. Avveckla subventioner av fossilt bränsle, inför restriktioner mot överkonsumtion av jordens resurser. Stimulera och inspirera hållbara val och positivt nytänkande.

Klimatvandra
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV