Radar · Inrikes

Sverige skickar 330 miljoner till Tjeckien för granater till Ukraina

Tjeckien ska köpa stora volymer artillerigranater på världsmarknaden vilket Sverige stöttar med 30 miljoner euro.

Sverige har för avsikt att stötta ett tjeckiskt ammunitionsinitiativ med artillerigranater till Ukraina med 30 miljoner euro. Det är ett extra tillägg till Paket 15 och måste först röstas igenom i riksdagen.

Regeringen har beslutat att Försvarets materielverk (FMV) får förhandla och ingå överenskommelse med ansvarig myndighet i Tjeckien.

– Det ukrainska ammunitionsbehovet är stort, särskilt gällande artilleriammunition. Tjeckien har identifierat möjligheter att köpa stora mängder ammunition på världsmarknaden för donation till Ukraina. Regeringen vill stötta Tjeckien i detta arbete, säger försvarsminister Pål Jonson, i ett pressmeddelande.

För att få fram pengarna, det rör sig om runt 337 miljoner kronor, måste först ett extra tillägg till Stödpaket 15 röstas igenom av riksdagen.

Regeringen preciserar inte exakt varifrån dessa pengar ska tas.

Det var i februari som paket 15 blev klart, vilket var den hittills största militära satsningen på Ukraina, till ett värde av 7,1 miljarder kronor i löpande priser. Sverige ska skicka Stridbåt 90, motorbåtar, artilleri, luftvärnssystem, pansarvärnsrobotar, granatgevär, handgranater, sjukvårdsutrustning, sjuktransportfordon, samt även pengar så att Ukraina kan köpa ännu mer Stridsfordon 90 av Sverige.

Det här är bara ett av många militära stödpaket. Men i jämförelse tilldelade regeringens budgetproposition för 2024 kulturområdet drygt 9 miljarder kronor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV