Radar · Utrikes

Rapporter om aktioner vid ryska vallokaler

En kvinna lägger ned en valsedel i en vallokal i sibiriska Omsk på fredagen.

Flera personer rapporteras ha försökt sabotera det riggade valförfarandet i Ryssland.
De ryska myndigheterna säger sig därtill ha gripit "ukrainska kollaboratörer" som planerat sprängdåd.

Säkerhetstjänsten FSB rapporterar om en rad gripanden på olika håll i Ryssland, med anledning av påstådda angreppsplaner i samband med det pågående presidentvalet.

Enligt FSB:s utsago handlar det bland annat om en man som har försökt störa luftvärnssystemen i Moskva med drönare, och som nu misstänks för högförräderi.

En annan man sägs ha planerat flera sprängdåd och en kvinna sägs ha planerat att spränga ett järnvägsspår. De två uppges ha blivit gripna i gränsregionerna Belgorod och Brjansk och ska enligt FSB ha ”agerat på Ukrainas direktiv” för att sabotera valet.

Säkerhetstjänstens påståenden går inte att verifiera.

Brandbomb och färg

I staden Kogalym i Uralbergen rapporterar myndigheterna att en kvinna har kastat en brandbomb mot en vallokal.

På flera håll i landet har personer gripits när de har försökt förstöra valurnor eller valsedlar till exempel genom att hälla färg i dem, enligt redogörelser i Rysslands statliga medier.

I Moskva uppges en äldre kvinna ha tänt eld på sin valsedel inne i valbåset, skriver nyhetsbyrån Tass. I Tjeljabinsk har en man gripits för att ha tänt en smällare.

Inte i något av fallen sägs det något om personernas motiv.

Upplagd valprocess

Fredagen är den första dagen under det tre dagar långa presidentvalet, som i alla avseenden är utformat för att landets autokratiske president Vladimir Putin ska få sitta kvar på sin post med ett på pappret starkt mandat. I princip all oberoende opposition har satts ur spel.

Röstning pågår även i de ockuperade delarna av de ukrainska länen Cherson, Donetsk, Luhansk och Zaporizjzja, samt på den annekterade Krimhalvön. I detta val erbjuds ryssar att rösta även via nätet.

Klockan 12 på söndag uppmanas oppositionellt sinnade väljare att gå till vallokalerna samtidigt landet över i en protestyttring som är tänkt att bli svår för myndigheterna att stoppa.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV