Radar · Utrikes

Första hjälpfartyget snart framme i Gaza

Välgörenhetsorganisationen Open Arms hjälpfartyg, utanför norra Gazas kust.

Ett första fartyg med förnödenheter till Gaza har setts till utanför det svårt krigshärjade områdets kust, rapporterar AFP:s reporter på plats.

Välgörenhetsorganisationen Open Arms fartyg bogserar en pråm lastad med närmare 200 ton livsmedel: ris, mjöl, baljväxter, grönsaker på burk och olika typer av protein.

Nu befinner sig skeppet runt fem kilometer från kusten i norra Gaza, uppger hemsidan Vessel Finder. Resan till Gaza inleddes i tisdags och sker i samarbete med hjälporganisationen World Central Kitchen.

Flera civila har samlats vid kusten, som har förvandlats till ruiner, för att titta på hjälpfartyget – trots att det fortfarande är oklart när och var det kommer att lägga till, rapporterar AFP.

– Jag vill ha hjälpen till mina barn. Jag vill att de ska överleva och inte dö av svält, säger 35-åriga Abu Issa Ibrahim Filfil till nyhetsbyrån.

– Allt de äter är vilda växter. Det finns inget bröd.

Ett andra fartyg med förnödenheter är redo att lämna Larnaca på Cypern. Enligt FN och hjälporganisationer kan hjälp via sjöfart dock inte ersätta landtransporter, som blockeras av Israel.

En fjärdedel av Gazas befolkning är ett steg från hungersnöd, enligt olika FN-organ. Ett av sex barn under två år i norra Gaza lider av akut undernäring och svält, och omkring 97 procent av grundvattnet är enligt uppgift otjänligt för mänsklig konsumtion.