Radar · Politik

Styret i Göteborg vill stoppa inköp från Israel

Karin Pleijel, kommunalråd och gruppledare (MP)

Göteborgs styre, bestående av S, V och MP, vill att kommunen börjar att fasa ut inköp från ockupationsstater, däribland Israel. Förslaget möter kritik från oppositionen.

Det rödgröna styret i Göteborg har lagt ett förslag som skulle fasa ut köp av varor från stater som illegalt ockuperar andra stater, vilket skulle inbegripa Marocko, Ryssland och Israel. Förslaget inriktar sig på att skärpa Göteborgs Stads inköpsregler, skriver styret i ett pressmeddelande.

– Göteborg köper varor för 29 miljarder per år. Att inte försöka använda vår konsumentmakt vore att svika utsatta och förtryckta människor, säger Karin Pleijel (MP), kommunalråd, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Det är oklart hur stora inköpen är från de utpekade länderna, men en liknande process är redan igång när det kommer till Ryssland där Göteborgs stad har påbörjat en utfasning.

Utesluta bosättarprodukter

Bland annat får förvaltningen i uppdrag att utesluta inköp av varor som är producerade av israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark.

– Israel bedriver en olaglig ockupation av Västbanken som bara förvärrats i skuggan av det utbredda dödandet av civila i Gaza. Våra skattepengar ska inte gå till att ekonomiskt stödja ockupationsmakter, säger Jonas Attenius (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Förslaget ska tas upp under torsdagen av Göteborgs stads inköps- och upphandlingsnämnd. De rödgröna har ett minoritetsstyre vilket gör att de inte har en majoritet i kommunfullmäktige, men det har de i kommunstyrelsen och i nämnden. Det gör att yrkandet förmodligen kommer att röstas igenom.

Kritik från oppositionen

Förslaget har mött kritik från oppositionen i Göteborg.

Moderaternas ledare Axel Josefson säger i en kommentar till Dagens Nyheter att han tycker att de rödgröna ”agerar principlöst”.

– Det pågår uppåt 50 väpnade konflikter i världen. Innan annan av dessa har fått vänsterstyret att kräva inköpsförbud. Men när Israel, en demokrati, svarar på en bestialisk attack från en terrororganisation, då vaknar man, skriver Josefson till DN.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV