Radar · Arbetskritik

Vårdpersonal i Östersund demonstrerar för kortare arbetstid

Sineva Ribeiro

Sedan dryga veckan råder strejk på flera av landets sjukhus, efter att förhandlingar mellan Vårdförbundet och arbetsgivarsidan strandat. Vårdförbundets medlemmar samlades till en manifestation i Östersund den 15 juni, rapporterar SVT nyheter.

– Vi ger oss inte, vi kräver den här lilla kvarten per dag och bättre löner. Det är ju för att rädda vården helt enkelt. Vi kan inte ha unga medarbetare och medlemmar som kroknar efter ett par år och lämnar yrket. Då har vi inga kvar, säger Torun Ericsson, distriktssköterska i Östersunds kommun, till nyhetskanalen.

Vårdförbundets medlemmar i Region Jämtland Härjedalen, där Östersunds kommun ingår, är inte uttagna i strejk, men det råder övertids- och mertidsblockad.

Dagen före manifestationen, den 14 juni, svarade Vårdförbundet nej till medlarnas förslag, men öppnade för nya förhandlingar samtidigt som pågående konfliktåtgärder fortsätter.

— Vi har yrkat på en arbetstidsförkortning på en kvart om dagen, från 38 timmar och en kvart till 37 timmar. Hemställan innehåller inte det. Men vi välkomnar att försämringar kopplat till Nato-medlemskapet inte längre finns med. Det är en viktig förflyttning, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.

Om Nato-inträdet gör att hälso- och sjukvården behöver rustas, krävs mer och inte mindre pengar, enligt henne.

I medlarnas bud fanns bland annat arbetstidsförkortning på två timmar i veckan för medarbetare som delvis jobbar natt, enligt Sten Nordin, vice ordförande i Sveriges kommuner och regioners förhandlingsdelegation.

– Det skulle bli en utmaning för arbetsgivarna att klara av, men vi var beredda att acceptera medlarnas lösning, säger han till Läkartidningen.

Vårdförbundets avtalsrörelse och konflikt:

Januari: Avtalsförhandlingar inleds och Vårdförbundets viktigaste krav är ”en stegvis arbetstidsförkortning, en god löneutveckling och hållbara scheman”. 

Mars: Låsta förhandlingar och Vårdförbundet begärde en förhandlingsmedlare.

April: Vårdförbundet varslade om övertids-, mertids- och nyanställningsblockad för runt 63 000 medlemmar i samtliga regioner.

Maj: Vårdförbundet varslade om övertids-, mertids- och nyanställningsblockad för runt 5 000 medlemmar i 29 kommuner. Vårdförbundet varslade också om strejk för först runt 2 000 medlemmar i fem regioner samt på Södersjukhuset och Danderyds sjukhus, sedan ytterligare runt 1 900 medlemmar.

Juni: Vårdförbundets strejk trädde i kraft.

Vårdförbundet
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV