Radar · Miljö

Ödesdag för Östersjöns fiskepolitik – ”stoppa denna dårskap” 

Isabella Lövin (MP) är kritisk till förslaget om att ta bort en punkt ur den fleråriga förvaltningsplan som ska garantera att fisket i Östersjön är hållbart.

Under tisdagen röstar EU-parlamentet om att ta bort en punkt i Östersjöns fiskeriförvaltning som ska säkra hållbarhet. "Stoppa denna galenskap", skriver Isabella Lövin (MP), på X, tidigare Twitter. 

Inför att EU:s fiskeministrar träffades i oktober, låg ett skarpt förslag om att förbjuda riktat sill- och strömmingfiske i stora delar av Östersjön och Bottniska viken. Flera branschorganisationer för havsfisket i Finland och Sverige var kritiska till EU-kommissionens drastiska förslag men forskare gav det stöd.

Förslaget var också i linje med den fleråriga förvaltningsplan som länderna kom överens om 2016. Om ett bestånd riskerar att kollapsa med en risk på över 5 procent, ska fisket stängas, enligt en av punkterna i planen. Men när politiker träffades i oktober valde de ändå att tillåta ett visst riktat fiske, vilket fick Miljöpartiet att stämma EU:s ministerråd.

– Det minsta man kan göra är att EU:s ministerråd fattar beslut i linje med EU:s lagstiftning, men det gör inte det här beslutet, sa partiets dåvarande språkrör Per Bolund(MP) till Svt. 

I december, som för att förekomma fler svekdebatter la kommissionen ett förslag om att ta bort punkten ur förvaltningsplanen. I en kritisk kommentar liknade då Charles Berkow, analytiker vid Stockholms universitet, förslaget vid att ta bort bilbältet i en bil. 

– Om du tar bort säkerhetsbältet i din bil ökar risken för skador vid en krock. Om du tar bort punkt 4.6 från förvaltningsplanen ökar risken för att fiskbestånden kraschar. 

”Stopp denna dårskap”

När EU-parlamentet samlas imorgon för årets första plenarsammanträde, har ministerrådet begärt att Europaparlamentet snabbehandlar lagändringen, så att den går direkt till omröstning i hela parlamentet – utan att passera utskotten. Något som fått Liberalernas EU-parlamentariker Karin Karlsbro (L) att rasa.

– Nu uppmanas alltså vi folkvalda att åsidosätta de vanliga formerna för beslutsfattande för att rädda ansiktet på de övriga institutionerna, innan Europavalet. Det innebär att man i så fall skulle hoppa över utskottsbehandlingen, och vi skulle bara ha timmar på oss att lägga ändringsförslag och förhandla fram förändringar. Det måste stoppas, säger hon i ett uttalande. 

Även Isabella Lövin är kritisk. Som EU-parlamentariker var hon med om att reformera EU:s fiskeripolitik – och få på plats den paragraf som EU:s medlemsländer och EU-kommissionen nu vill bli av med. 

”Strömmingen är på randen till kollaps, och kommissionen begär nu ett brådskande förfarande för att ta bort den rättsliga artikel som föreskriver att fångsterna inte får medföra att beståndet löper mer än 5 procent risk att kollapsa! Stoppa denna dårskap, lämna detta till ett normalt rättsligt förfarande!,” skriver hon på X, tidigare Twitter.