Radar · Miljö

Dom: Registrering av nyckelbiotoper kan inte överklagas

Markägare har vänt sig till förvaltningsdomstolar för att avregistrera nyckelbiotoper men enligt ett beslut från Högsta förvaltningsdomstolen utgör registreringarna inte överklagbara beslut.

En ny dom från Högsta förvaltningsdomstolen sätter stopp för överklaganden av registrerade nyckelbiotoper.

Efter att Skogsstyrelsen började inventera skogsområden för att registrera och kartlägga viktiga biotoper i skogen, införde skogsbranschen certifieringssystem för hållbart skogsbruk. Något som bland annat innebar att markägare inte kunde avverka skog som var registrerade som nyckelbiotoper och sälja det, samtidigt som de var licensierade. På så sätt innebar registreringen en kränkning mot äganderätten, enligt två markägare som tog frågan till domstol. Kammarrätten i Stockholm gav dem rätt och kom fram till att registreringarna gjorts utan författningsstöd, åtminstone efter 2019.

Som följd upphörde Skogsstyrelsen att registrera nyckelbiotoper. 

– Rättsläget är så oklart att vi inte kan fortsätta registreringen av nyckelbiotoper på ett tillräckligt rättssäkert sätt för skogsägaren. Därför har jag efter att ha tagit del av underlaget från våra sakkunniga fattat beslut om att registreringarna ska upphöra, sa då Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist i ett uttalande. 

Började avregistreras

Nyckelbiotoper som registrerades efter juni 2019, började Skogsstyrelsen att avregistrera när markägare efterfrågade det – medan sådana som skett innan dess, blev föremål för förvaltningsdomstolar att ta ställning till. Enligt tidningen ATL, har 120 av de markägarna begärt att få sina nyckelbiotoper avregistrerade. 

– Registrering av nyckelbiotoper har prövats i domstol 15 gånger. Elva gånger har det lett till att nyckelbiotoperna avregistrerats och fyra gånger har de inte avregistrerats, säger Anders Engström, inventeringsledare på Skogsstyrelsen till tidningen. 

Men enligt en dom från Högsta förvaltningsrätten, utgör registreringarna inte överklagbara beslut. Domstolen konstaterar att åtgärden sedd för sig har klart begränsade effekter och att det utgör en dokumentation av en inventering. 

”Åtgärden som sådan saknar självständig rättsföljd och får, sedd för sig, anses ha klart begränsade effekter. Ett beslut om att registrera en nyckelbiotop kan därmed inte anses utgöra ett beslut som är av en sådan karaktär att det är överklagbart”, skriver domstolen i ett pressmeddelande. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV